AT&T izredno ustrežljiv do NSA

Matej Huš

17. avg 2015 ob 20:43:26

Novo razkritje iz Snowdnovih dokumentov, ki sta ga preverila, pripravila in objavila ProPublica in The New York Times, pritrjuje sumom, da je AT&T ameriški obveščevalni agenciji NSA posredoval promet s svojega omrežja, s čimer jim je olajšal prisluškovanje. Dokumenti dokazujejo, da je bil v letih 2003-2013 odnos AT&T z NSA "izjemno sodelovalen", saj je bilo podjetje "ekstremno pripravljeno pomagati". NSA je svojim zaposlenim zapovedala skrajno vljudno vnašanje do AT&T, ker gre za "partnerstvo in ne [zgolj] pogodben odnos".

V dokumentih sicer ni nikjer izrecno omenjen AT&T, a žargon, časovno ujemanje nekaterih dogodkov in imen zaposlenih ne puščajo nobenega dvoma, da je šlo za AT&T. Podjetje je NSA začelo izročati kopije elektronskih sporočil svojih uporabnikov že nekaj dni po začetku nadzora oktobra 2001, medtem ko so se ostali operaterji sistemu pridružili nekaj mesecev pozneje. AT&T je NSA po najboljših močeh pomagal pri dostopu do podatkov, NSA pa je tudi vso novorazvito opremo za prisluškovanje in prestrezanje preizkušala na AT&T-jevem omrežju. AT&T ni posredoval le elektronskih sporočil, temveč tudi prometne podatke o telefonskih klicih. Prav tako je NSA z vednostjo AT&T namestil prisluškovalno opremo v vsaj 17 njihovih centralah po celotnih ZDA.

AT&T ni edini operater, ki je sodeloval z NSA, a je imel z agencijo daleč najpristnejši odnos. Tudi proračun to kaže, saj je imela NSA za sodelovanje z AT&T rezerviranih dvakrat več sredstev kot za sodelovanje z naslednjim operaterjem. NSA ima oddelek Special Source Operations, ki je zadolžen za sodelovanje z operaterji, in ki zbere 80 odstotkov vseh podatkov, ki jih dobi NSA! Poleg AT&T sta z NSA sodelovala tudi Verizon in bivši MCI, a nekoliko manj zagreto. Njuna identiteta je spet pridobljena posredno, a zanesljivo.

Program Fairview, v katerem je z NSA sodeloval AT&T, je tekel vsaj od leta 1985. Ključna sprememba se je zgodila leta 2003, ko so vključili možnost pristopa na omrežje v realnem času (live presence), tako da je lahko NSA sproti spremljala dogajanje na internetu. NSA je že v prvem mesecu dobila več sto milijard prometnih podatkov. Leta 2011 je AT&T začel NSA posredovati milijarde podatkov o klicih z mobilnih telefonov.

Spomnimo, da NSA zakonsko nič ne omejuje pri prestrezanju telekomunikacij med tujimi državljani. Komunikacijo med Američani in tujci lahko spremlja brez sodne odredbe, a ne množično, medtem ko za prestrezanje pogovorov med Američani potrebuje odredbo tajnega sodišča FISC.

AT&T je sporočil, da ne komentirajo zadev, ki se tičejo nacionalne varnosti. Dodali so še, da podatke o uporabnikih brez sodnih odredb posredujejo le, če je njihovo življenje v nevarnosti in je čas ključnega pomena. Nadaljnjih komentarjev niso dali.