Danes in jutri glejte meteorski roj perzeidov

Matej Huš

11. avg 2015 ob 17:33:48

Danes ponoči in zlasti v noči na četrtek uprite oči v nebo ter si kaj zaželite, saj bo nebo polno utrinkov. Zemlja prav te dni leti skozi prašen rep 26 kilometrov velikega kometa Swift-Tuttle, ki se vleče več kot milijon kilometrov. Prašne delce, ki zaidejo v atmosfero, med izgorevanjem vidimo kot utrinke, ki jih je lahko na vrhuncu tudi do 100 na uro.

Swift-Tuttle so odkrili leta 1862 in ima obhodno dobo 133 let. Zadnjikrat je bil v periheliju leta 1992, torej praktično nihče danes živ ne bo dočakal njegovega naslednjega približanja Soncu. A nič hudega, saj vsako leto lahko opazujemo meteorski roj perzeidov, ki je ime dobil po ozvezdju Perzeja, kjer leži njegov radiant. Letošnje razmere za opazovanje bodo blizu idealnim.

Vrhunec bodo perzeidi dosegli v drugi polovici noči na četrtek, ko bo luna skoraj v mlaju (ta bo v petek), torej ne bo osvetljevala neba in motila nebesne predstave. Vremenska napoved je prav tako ugodna, saj naj bi bila noč jasna, zato bo edino oviro za ogled predstavljala umetna svetloba. Tej se lahko izognemo, če se umaknemo iz velikih mestih v naravo. Več utrinkov bomo videli, če bo obzorje odprto, torej nekje v gorah ali na ravnici, nikakor pa ne v tesnih dolinah, pod vznožjem gora ipd. Utrinki se seveda pojavljajo ves čas, ko Zemlja leti skozi prašen oblak, a seveda jih vidimo le, ko je dovolj temno, torej po sončnem zahodu. Nekaj jih bo na nebu že nocoj, največ pa seveda v noči na četrtek.

Perzeidi niso edini meteorski roj, ki ga lahko opazujemo z Zemlje, sodi pa med najbolj znane, saj je predvidljiv in zelo svetel.