Ponoči bo vrhunec meteorskega roja perzeidov

Matej Huš

12. avg 2023 ob 11:26:23

Danes in jutri dosega vsakoletni vrh meteorski roj perzeidov, ki jih lahko opazujemo kot zvezdne utrinke. Perzeidi so eden najstabilnejših in najpredvidljivejših rojev, hkrati pa se pojavijo avgusta, ko so noči primerno tople za opazovanje. Za letošnji spektakel so pogoji dobri, ker se luna bliža mlaju, vremenska napoved pa kaže na jasno vreme.

Ker je povrhu danes še sobota, se zvečer splača odpraviti v odročne, neosvetljene dele države in se ozreti v nebo. Globalni vrh pričakujemo jutri okrog 10.00 ure, za opazovanje pa bo najprimernejši čas v drugi polovici noči, ko je njihov radiant visoko na nebo. Noč se formalno začne ob 22.24 in traja do 3.41. Mesec bo sicer vzšel ob 2.24. V optimalnih pogojev bo možno videti do 100 utrinkov na minuto.

Perzeidi se pojavijo, ko Zemlja zaide v območje prahu in drobnih delcev, ki ostajajo za kometom Swift-Tuttle, ki vsakih 133 let obkroži Sonce po močno eliptični tirnici. Imenujejo se tako, ker navidezno izvirajo iz ozvezdja Perzeja. Gre za vesoljski drobir, kose prahu, kamenja in ledu, ki zaidejo v Zemljino atmosfero in tam zaradi trenja zgorijo.

Za opazovanje se je najpreprosteje zlekniti na kakšen travnik, odmaknjen od mestnih luči, se zazreti proti jugu. Po nekaj minutah, ko se bodo oči prilagodile na temo, bomo že videli prve utrinke.