Intelovi Xeoni prihajajo tudi v prenosne računalnike

Matej Huš

10. avg 2015 ob 17:46:50

Intelovi procesorji iz družine Xeon, ki so bili doslej rezervirani za strežnike in zmogljive delovne postaje, prihajajo tudi v prenosne računalnike. Sicer jih je bilo že sedaj moč dobiti v butičnih prenosnikih, kamor so sestavljavci tlačili namizne procesorje, a to je bil slab kompromis tako z vidika velikosti, kakor tudi porabe energije in gretja. Zato razveseljuje novice, da prihajajo čisto pravi mobilni čipi Xeon.

Še letos bodo izšli procesorji Xeon E3-1500M v5, ki sodijo v arhitekturo Skylake in so tako zgrajeni v 14-nm litografiji. Seveda bodo imeli vse pomembne arakteristike Xeonov, torej pomnilnik ECC ter vPro. Potem bo tu še priključek Thunderbolt 3 (USB-C), za katerega implementacija še ni jasna (bodisi je Intel v vezni nabor za Skylake integriral podporo bodisi bodo to dosegli prek zunanjega krmilnika). Točnih specifikacij prihajajočih procesorjev Intel še ni razkril.

Kakorkoli že, poteza je razumljiva. Mobilne delovne postaje (torej zmogljivi prenosniki) so eden redkih segmentov, kjer prodaja Windows in arhitekture x86/64 še vedno raste. Zato je logično, da Intel poizkuša ta del čim bolj izkoristiti za rast. Vseeno to še ne pomeni, da lahko v prenosnikih pričakujemo osem- ali šestnajst jedrne procesorjev. E3 bodo v bistvu izpopolnjeni trenutni Skylake čipi, ki bodo imeli do štiri jedra, saj jih je več težko hladiti v ohišju prenosnikov.