Fiat Chrysler v hitrem odzivu vpoklical 1,4 milijona vozil

Matej Huš

24. jul 2015 ob 20:40:32

Iz Fiat Chryslerja so le nekaj dni po objavi Wiredove reportaže, kako je mogoče oddaljeno vdreti v njihove avtomobile s pametnim razvedrilnim sistemom UConnect in praktično popolnoma prevzeti nadzor nad njimi, sporočili, da začenjajo vpoklic 1,4 milijona ranljivih vozil. Modeli MY Dodge Viper, Ram 1500, 2500, 3500, 4500 in 5500, Jeep Grand Cherokee, Dodge Durango, MY Chrysler 200, 3000 in Dodge Charger ter Dodge Challenger iz let 2013-2015, ki imajo 8,4-palčni na dotik občutljiv zaslon, bodo prejeli varnostne popravke. Točen seznam po številki šasije je na voljo pri proizvajalcu.

Nadgradnja je sestavljena iz dveh delov. Na nivoju omrežja so včeraj izvedli nadgradnjo, ki preprečuje oddaljen dostop do vozil. Vsi kupci pa bodo prejeli tudi USB-ključke za lokalno nadgradnjo programske opreme na svojih vozilih, ki bo ustrezno zaščito namestila tudi na nivoju vozila. Ob tem poudarjajo, da se po njihovi vednosti ni zgodil noben primer vdora, ki bi povzročil kakršnekoli poškodbe ali škodo.

Nadgradnje bo deležnih 1,4 milijona vozil
. V organizacijah za cestno varnost so potezo že pohvalili in komentirali z besedami, da bo pozitivno vplivala na mnenje ljudi o varnosti znamke. Seveda pa bo pomembno vplivala tudi na varnost sámo. Omenimo še, da Fiat Chrysler ni edino podjetje, ki je imelo težave s hekersko ranljivostjo svojih vozil. General Motors ima posebno ekipo, sodelovanje z ameriško vojsko in NSA ter najete zunanje sodelavce, ki se ukvarjajo prav z zaščito računalniških sistemov v vozilih pred nepooblaščenimi dostopi, podobno pa je verjetno tudi pri ostalih proizvajalcih.