Samsungova programska oprema sama izklaplja Windows Update

Matej Huš

28. jun 2015 ob 15:09:23

Minuli teden so zalotili Samsung, da njegova programska oprema na računalnikih namerno izklopi Windows Update v Windows 8.1, kar je povezano z zvišanimi varnostnimi tveganji. Patrick Barker je ugotovil, da ima Samsungovo orodje za posodabljanje tudi izvršljivo datoteko Disable_Windowsupdate.exe, katere ime dobro opiše njeno početje. Ob vsakem zagonu prestavi nastavitev Windows Update v ročni prenos in namestitev posodobitev. Omenjena datoteka se ne glede na nastavitve zažene ob vsakem zagonu Windows, kar uporabnikov de facto prepreči samodejno posodabljanje Windows. Omenjeno obnašanje opazimo v Windows XP in vseh novejših verzijah.

Samsung se je naprej izogibal priznanju nedoslednosti, kasneje pa so vendarle potrdili, da bodo težavo odpravili v nekaj dneh. V prvotni izjavi so zapisali, da Windows Update na računalnike namešča privzete gonilnike, s katerimi lahko Samsungovi računalniki prenehajo delovati ali delujejo slabše. To je res, a Windows Update še zdaleč ne prinaša le novih gonilnikov, temveč tudi varnostne popravke in druge pomembne novosti. Microsoft priporoča, da je avtomatično posodabljanje ves čas vključeno. Samsung se je izgovarjal, da ne blokirajo Windows Update. To je res, a tega jim tako ali tako ni nihče očital. Problem je izklapljanje.

Včeraj so vendarle sporočili, da bo nova verzija Windows Update pustila pri miru. Da se napaka sploh lahko zgodi, pa je posledica dizajna Windows in slabo napisane Samsungove aplikacije. Slednja za delovanje potrebuje administrativne privilegije, ki jih potem izkoristi za spreminjanje nastavitev posodablja.