Evropska komisija preiskuje Amazon

Matej Huš

12. jun 2015 ob 10:25:31

Evropska komisija je včeraj sporočila, da so začeli uradno preiskavo zoper Amazon, ker ga sumijo zlorabe prevladujoče tržne moči pri prodaji elektronskih knjig. Osredotočili se bodo zlasti na določila pogodb, ki jih ima Amazon z založniki in določajo, da je Amazon avtomatično delež vsaj tako ugodne obravnave kot najugodnejši konkurent. Preverili bodo, ali takšna ureditev ovira nastanek novih in inovativnih izdelkov in storitev konkurence, kar bi bilo v nasprotju z evropsko zakonodajo.

Preiskava se bo v prvi fazi osredotočila na največja trga, torej na anglofonski in nemški trg s knjigami. Preverili bodo, kako na delovanja trga in konkurenčnost vpliva pogodbena klavzula, da morajo založniki Amazon obveščati o ugodnejših ali alternativnih pogojih, ki jih ponudijo konkurenčnim prodajalcem, ter Amazonova pravica, da take spremembe izsili tudi zase. V ZDA so podobne ureditve (verzija MFN - most favored nation) pogoste, v EU pa zaradi strožje protimonopolne zakondaje ne vedno. Amazon, ki ima pri prodaji e-knjig v Evropi okrog tričetrtinski delež, mora zato zelo paziti.

Spomnimo, da je EU začela preiskavo trga e-knjig že decembra 2011, ko so Apple in založnike sumili dogovarjanja o cenah. Spor je imel še daljšo brado, saj je izviral iz umazanega tekmovanja med Applom in Amazonom. Na koncu Applea niso spoznali za krivega, temveč so se pogodili. Tedaj je bil hudobec Apple in Amazon žrtev, to pot je drugače.

Iz Amazona so sporočili, da verjamejo, da bo preiskava pokazala skladnost njihovih poslovnih praks z zakonodajo. Ni pa to prvi zaplet, ki ga ima Amazon z Evropsko komisijo, saj je Amazon tudi eden izmed glavnih pri kanaliziranju dobičkov iz EU v davčne oaze, čemur se Komisija trudi stopiti na prste. In če bi pomislili, da se EU načrtno loteva zgolj ameriških podjetij, Verstagerjeva zatrjuje, da to ni res. Največje multinacionalke so pač iz ZDA, zato so tudi pogosteje na tapeti, dodaja.