Glavni moderator na Silk Roadu priznal krivdo

Matej Huš

16. mar 2015 ob 13:12:46

Peter Nash, ki so ga na spletni strani Silk Road poznali pod najrazličnejšimi vzdevki (Samesamebutdifferent, Batman73, Symmetry in Anonymousasshit), se je na predobravnalnem naroku izrekel za krivega. Obtožnica ga bremeni sodelovanja pri razpečevanju mamil in pranja denarja. Za prvo kaznivo dejanje mu grozi dosmrtna ječa, za drugo pa je zagrožena do 20-letna zaporna kazen. Sodišče mu bo kazen izreklo 26. maja, torej le dober teden po izreku kazni za kolovodjo strani, ki je bil obsojen na odmevnem procesu.

Dvainštiridesetletni Avstralec je bil na Silk Roadu zadolžen za moderiranje forumov, reševanje težav, svetovanje novincem in pripravljanje rednih poročil za vodjo strani Ulbrichta. Plačilo za to službo je znašalo 50.000-75.000 dolarjev letno. Nash je od januarja do oktobra 2013 zaslužil 30.000 dolarjev. Policija mu je prišla na sled, ko so avgusta 2013 brali tedensko poročilo o dogajanju na Silk Roadu, ki ga je za Ulbrichta pripravil prav Nash. V njem je omenjal kilogram heroina, pet kilogramov kokaina, 10 gramov LSD-ja in pol kilograma metamfetaminov, zaradi česar mu grozi visoka kazen.

Nash je priznal sodelovanje na strani in zaslužek, a je zatrdil, da osebno ni poznal identitete Dread Pirate Roberts (skrbnika strani), za katerega sedaj vemo, da gre za Ulbrichta. Dejal je še, da svoje ravnanje globoko obžaluje. Verjetno mu sicer ne bodo prisodili dosmrtne kazni, ga pa povsem realno lahko doleti dolgoletna zaporna kazen.

Poleg Ulbrichta in Nasha sta v primeru Silk Road obtožena še Andrew Jones in Gary Davis. Prvi se je oktobra že izrekel za krivega in je sodeloval z organi pregona. Pripravljen je bil pričati proti Ulbrichtu, a ga na koncu tožilstvo ni poklicalo. Trenutno čaka na izrek kazni. Davis je v zaporu na Irskem, kjer odločajo o izročitvi ZDA.