SpaceX bo vozil tudi vojaške satelite

Matej Huš

28. maj 2015 ob 08:03:43

SpaceX že dolgo časa ni več zagonsko podjetje, temveč je nadvse resen igralec v vesoljski tekmi. Potem ko na Mednarodno vesoljsko postajo vozijo tovor in ljudi, so sedaj dobili še certifikat ameriškega vojaškega letalstva, da smejo kandidirati na razpisih za izstrelitve vojaških satelitov. S tem so močno razburkali trg, saj sta imela doslej tam monopol v konzorcij United Launch Alliance povezana Boeing in Lockheed z raketami Atlas 5 in Delta 4.

Pentagon je certificiral SpaceXovo raketo Falcon 9, ki lahko v vesolje ponese navigacijske satelite GPS, satelite za zgodnje odkrivanje raket, satelite za opazovanje vremena in nekatere vohunske satelite. Raketa Falcon Heavy, ki bo lahko v vesolje ponesla tudi težje satelite, bo morala skozi ločen program certificiranja, ko bo SpaceX demonstriral tri uspešne izstrelitve.

Boeing in Lockheed sta svoja oddelka za izstrelitve združila že leta 2006 in v okviru programa EELV (Evolved Expendable Launch Vehicle) razvila raketi Atlas 5 in Delta 4, katerih razvoj se je začel že na prelomu tisočletja. Pentagon je tedaj odobril združitev, saj sta morali preživeti obe raketi - pravila velevajo, da morata biti certificirana vsaj dva tipa raket, da ohranijo zmožnost pošiljanja v vesolje, četudi bi ena iz kakršnikoli razlogov ostala prizemljena. Lani aprila je SpaceX vložil tožbo zoper Pentagon, ker je razpis v višini 11 milijard dolarjev za 28 izstrelitev pripadel Boeingu in Lockheedu. SpaceX je trdil, da lahko to izvede ceneje.

Ima pa raketa Atlas V veliko težavo po imenu RD-180. Gre za motor ruske izdelave, katerih uporabo je Kongres po letu 2019 prepovedal. Če bo prepoved dejansko zdržala, se lahko zgodi, da bomo spet dobili monopol, če ne bo Lockheed hitro ukrepal.

Mimogrede, uradno certificiranje Falcona 9 se je pričelo decembra lani in je stalo 60 milijonov dolarjev. Sodelovalo je 150 ljudi, ki so preverili 125 meril, 2800 nalog, si ogledali tri preizkusne polete, preverili izpolnjevanje 160 pogojev za prevoz materialov, proučili 21 podsistemov ter izvedli 700 kontrol.