NSA zmore zapisati večino pogovorov

Matej Huš

6. maj 2015 ob 08:23:12

The Intercept je objavil nove dokumente iz Snowdnovega svežnja, ki pričajo o sposobnostih NSA pri prepoznavi govora in njegovega zapisa. Čeprav se je že dlje časa špekuliralo, da NSA zmore prepisati posnetke prestreženih telefonskih pogovorov, smo šele sedaj dobili trdne dokaze, da je tehnologija že zelo razvita, praksa pa zelo razširjena.

NSA je že leta 2006 razpolaga s tehnologijo, ki so jo interno imenovali Google for Voice. Prisluškovanje telefonskim pogovorom od nekdaj sodi med osnovne dejavnosti NSA, a donedavna so vedno potrebovali človeka, ki je pogovor poslušal in zapisal vsebino. To je pomenilo, da lahko obravnavajo zgolj zanemarljiv del vseh svetovnih pogovorov. Tehnologija to spreminja. Popolna transkripcija sicer še ni mogoča, so pa trenutni sistemi temu že dovolj blizu, da lahko sami zapišejo večino govorjenega, poiščejo ključne besede in ocenijo temo pogovora. Zato ni presenetljivo, da je DARPA že v 70. letih začela finančno podpirati raziskave prepoznavanje govora. Ne pozabimo pa niti, da NSA recimo prisluškuje vsem telefonskim klicem na Bahamih.

Najlaže gre seveda pri lepo govorjenem besedilu, kar so poročila. NSA ima sistem EViTAP, ki počne točno to - analizira vsebine novic v arabščini, kitajščini, ruščini, španščini, angleščini in perzijščini. Najbolje gre v španščini. Pisana paleta jezikov dokazuje, da slovenščina ni tako težak jezik, da bi bilo prepoznavanje nemogoče, le dovolj nezanimiv je, da se tega še niso lotili. Sistem za transkripcijo poročil lahko celo kupite v NSA-jevem diskontu. Kako daleč pa so s tehnologijo za prisluškovanje običajnim hreščečim telefonskim pogovorom v dialektih, pa ni znano. Gotovo so že zelo daleč.