Google predlaga QUIC namesto TCP

Matej Huš

21. apr 2015 ob 12:09:22

Google bo v prihodnosti standardizacijskemu telesu IETF predlagal, da sprejme novo alternativo za TCP v obliki QUIC. Gre za Googlov eksperimentalni protokol, ki so ga predstavili leta 2013, danes pa se prek njega ustvari že skoraj polovico prometa do Googlovih strežnikov iz Chroma. V brskalniku Chrome si namreč Google privošči, da za povezavo s svojimi strežniki uporablja eksperimentalne protokole; tako je luč sveta ugledal tudi SPDY, ki je danes del standarda HTTP/2.

QUIC je osnovan na protokolu UDP (ime pomeni Quick UDP Internet Connection), vključuje pa elemente TLS za varen prenos podatkov. Glavna prednost novega protokola je odzivnost, ki jo je podedoval od UDP-ja. Ta se uporablja zlasti tam, kjer ni tako pomembno, da so uspešno in pravilno prispeli vsi paketki, temveč je pomembnejša hitrost. Tipična primera sta streaming in igranje iger.

Medtem ko TCP prek TLS (varne povezave) potrebuje dve do tri izmenjave podatkov odjemalca s strežnikom, kar odžira dragoceni čas, QUIC ne potrebuje niti ene, če se je odjemalec že kdaj prej pogovarjal s tem istim strežnikom. Google je izračunal, da bi to pohitritev uporabljali kar pri 75 odstotkih povezav.

Poleg omenjenega 0-RTT (round trip time) prinaša QUIC še varnost, ki je primerljiva s TLS prek TCP, izboljšano upravljanje s paketki, kar naj bi poskrbelo za manj izgubljenih paketkov ter hitrejši ponovni prenos.

Čisto takoj še ne bodo predlagali vključitve QUIC v standard, saj ga morajo še malo izboljšati in utrditi, a v prihodnosti se utegne zgoditi, da bo TCP doletela ista usoda kot BIOS. Po več desetletjih nespornega primata se je tudi ta moral umakniti UEFI-ju.