Cloudflare predstavil brezplačni DNS in VPN: 1.1.1.1

Matej Huš

2. apr 2019 ob 00:00:54

Na naslovu 1.1.1.1 že od novembra domuje DNS, ki ga lahko uporabljajo lastniki mobilnih naprav, če namestijo Cloudflarovo brezplačno aplikacijo. Sedaj so storitev še nadgradili, tako da z isto aplikacijo na naslovu 1.1.1.1 najdemo tudi brezplačni VPN. Cloudflare storitev oglašuje kot varnejšo in hitrejšo povezavo do interneta.

Da je uporaba VPN-ja varnejša, je logično. Zaupati moramo ponudniku VPN-ja, medtem pa ostali udeleženci v prenosu podatkov (ponudnik dostopa do interneta, obiskane spletne strani itd.) ne vidijo, kaj in od kod gledamo. Cloudflare obljublja, da ne bo beležil vsebine brskanja in da podatkov ne bo prodajal. Da bo nova Cloudflarova storitev, ki so jo poimenovali Warp, hitrejša, pa ni tako samoumevno. Navsezadnje VPN pomeni, da morajo podatki skozi vsaj en dodaten ovinek.

Cloudflare bo uporabil Googlov novi protokol QUIC, ki je izpeljan iz UDP-ja. QUIC je razvil Google z namenom odpraviti veliko mero redundance, ki jo ima TCP. To pomeni strani pomeni, da je TCP zelo zanesljiv, a zaradi pogostega preverjanja uspešnosti prenosa podatkov potraten. QUIC ima tega manj. Preizkusi na primer kažejo, da je pri gledanju posnetkov na YouTubu, kar je značilen primer uporabe, kjer ni potrebe po pravilnem prenosu vsakega bita, s QUIC 30 odstotkov manj prekinitev (buffering) kakor s TCP. Google je podporo v QUIC že dodal v Chrome, a uradne standardiziacije še ni. Hkrati ne smemo pozabiti, da ima Cloudflare svoje centre v 76 državah. S 165 centri po celem svetu bo omogočal hitro brskanje tudi v državah, kjer ostali ponudniki VPN-ja nimajo svojih strežnikov. Mimogrede - prikrivanje lokacije (za na primer dostop do geoblokiranih storitev) ni bil nikoli cilj storitve 1.1.1.1 (danes Warp) in tako bo tudi ostalo.