Android 5.1 je tu

Matej Huš

10. mar 2015 ob 21:55:14

Po februarski pobegli verziji je Google tudi uradno izdal in predstavil novo verzijo operacijskega sistema Android 5.1. Medtem ko večina uporabnikov androidnih telefonov razen najnovejših še ni dobila niti Petice, poglejmo novosti v novi različici. Ne gre zgolj za odpravo hroščev, temveč so vanjo vgradili tudi nekaj novih funkcionalnosti.

Dobrodošla je podpora več SIM-karticam, ki seveda terja uporabo telefona z več ležišči za SIM. Prav tako bo na ustreznih telefonih po novem podprt HD-zvok. Kdor se boji zlorabe podatkov ob izgubi telefona bo zadovoljen z novo funkcijo Device Protection, ki bo onemogočila dostop do podatkov brez prijave V Googlov račun, četudi bi zlikovec vmes telefon ponastavil na tovarniške nastavitve. Druge novosti so odpravljeni hrošči (stabilnost, upravljanje pomnilnika, baterije, zrušitve aplikacij ...), zakrpane varnosti ranljivosti in manjše izboljšave uporabniškega vmesnika (npr. povezovanje v WiFi kar iz Hitrih nastavitev).

Prva bosta Androida 5.1 dobila Nexus 6 in Nexus 9, kmalu tudi Googlove Motorole Moto X in G, kasneje pa bodo sledili tudi številni ostali modeli.