Amazon bo na Kitajskem prodajal prek Alibabe

Matej Huš

8. mar 2015 ob 12:01:16

Amazon spoznava, kako težko je prodreti na sicer ogromen kitajski trg. Čeprav njihova kitajska stran obratuje že štiri leta, je v tem času uspela pridobiti le 1,3-odstotni delež na kitajskem trgu. Prva je stran Tmall s 57,6-odstotnim deležem, ki jo upravlja Alibaba. Zato je Amazon stisnil zobe in začel ponujati izdelke prek - Tmalla.

Alibaba je največji svetovni spletni prodajalec, ki je lani tudi izvedel nadvse uspešno javno ponudbo delnic. Večinoma poslujejo na Kitajskem, a so se letos začeli širiti tudi v ZDA, saj v Silicijevi dolini odpirajo nov podatkovni center, s katerim želijo ponuditi storitve v oblaku za Američane.

Na Kitajskem je za podjetja lažje, da svoje izdelke kupcem prodajajo prek Tmalla. Stroški pri tem znašajo 4000-8000 evrov letno ter od 0-5 odstotkov od cene prodanega izdelka, odvisno od kategorije. Kljub temu številne multinacionalke, npr. Nike in Apple, prodajajo na Kitajskem prek Tmalla. Tem se sedaj pridružuje tudi Amazon (doslej so sicer že imeli manjšo izpostavo na Tmallu za uporabnike Kindla).

Amazon se je znašel v precej zanimivi situaciji, saj načeloma ne prodajajo lastnih izdelkov, temveč so trgovec. Na Kitajskem bo obdržal to funkcijo, a se bo medenj in končnega kupca vrinil še Tmall. Za zdaj bo Amazon na ta način ponujal omejen nabor izdelke, in sicer hrano, čevlje in gospodinjske pripomočke, medtem ko bo veliko ostalih še vedno dosegljivih le neposredno prek Amazonove strani.