Nvidia predstavila konzolo Shield

Matej Huš

6. mar 2015 ob 09:11:18

Na Game Developers Conference, ki te dni poteka v San Franciscu, je Nvidia predstavila mikrokonzolo Shield (ni povezana s projektom Shield izpred dveh let), ki bo izšla maja letos za 200 dolarjev. Konzolo poganja Tegra X1, na njej pa teče Android TV. Preden pokukamo v notranjost, si jo poglejmo od zunaj. Oblikovana je v Nvidiinem slogu, to pomeni ostri robovi, mešanica sijoče in mat črne ter zelene barve, ki žari ob prižgani konzoli. Poleg sodi tudi krmilnik, ki je z zaobljenimi robovi in malce cenenim videzom pravo nasprotje, a svojo nalogo dobro opravi.

V notranjosti ima poleg Tegre X1 in 256-jedrne grafike Maxwell s 3 GB pomnilnika podporo za sliko v ločljivosti 4K s frekvenco 60 Hz (VP9, H265, H264), 16 GB pomnilnika ter najrazličnejše možnosti povezljivosti: Wi-Fi, Bluetooth, gigabitni ethernet, HDMI, USB 3.0, microSD in celo IR. Ključna je tudi podpora za oblačno rešitev Nvidia GRID, ki omogoča oddaljeno poganjanje igre, in GameStream, ki omogoča streaming z računalnikov, ki imajo grafične kartice GeForce. Brezplačna verzija GRID-a podpira 720p / 30 Hz, plačljiva naročnina pa 1080p / 60 Hz z vključenimi 50 igrami. Koliko bo stvar imela zakasnitve - testi kažejo, da okrog 150 milisekund, kar je za igranje že na zgornji meji. Omejitev bodo postavljale tudi internetne hitrosti, saj za 720p potrebujemo 5-10 Mb/s, za 1080p pa kar 30 Mb/s. Tega pa nima vsakdo.

Shield seveda ni namenjen le igranju iger, saj omogoča streaming filmov s 60 fps v ločljivosti 4K, česar druge konzole ne morejo. Resda takšnih posnetkov ni veliko, a na YouTubu vseeno najdemo kakšnega.