Elektronska osebna izkaznica še vedno le napol funkcionalna

Matej Huš

1. nov 2022 ob 19:10:08

Elektronsko osebno izkaznico bi bili morali dobiti že 3. januarja letos, a so se začele izdajati šele 28. marca. Kljub obljubam pa še vedno niso uporabne na vse načine, kot so obljubljali pristojni. Kot poroča RTV Slovenija, so njeni imetniki te dni s klasično pošto dobili gesla, ki omogočajo aktivacijo izkaznice in nastavitev številke PIN. A to brez pametnih kartic čitalnika ni možno. Poslali so približno 300.000 gesel, kolikor ljudi je doslej naročilo novo osebno izkaznico.

Izkaznica se lahko uporablja tudi za prijavo v elektronske storitve, za katere potrebujemo digitalno identiteto (npr. eDavki). Za to potrebujemo elektronsko osebno izkaznico, kodo številko PIN in čitalnik kartic ali aplikacijo na pametnem telefonu, kateri podpira NFC. A aplikacije še vedno ni, na SI-TRUST pa je napovedana za jesen ali zimo 2022. To pomeni, da lahko izkaznico uporablja le, kdor ima čitalnik pametnih kartic, kar ni zelo pogosto, predvsem pa predstavlja dodaten strošek (od 30 evrov naprej). Aplikacija bi bila namreč zastonj, pametnih telefonov z NFC pa je tudi že precej. Začetna gesla, ki so jih imetniki kartic dobili te dni, velja skrbno spraviti. Kdor ga namreč izgubi, mora na upravno enoto po kodo PUK, saj gesel ne bodo ponovno pošiljali.

Še vedno tudi ni možno uporabljati elektronske osebne izkaznice v zdravstvenem sistemu. To naj bi omogočili prihodnje leto.