Smartflash dobil pol milijarde dolarjev, sedaj vnovič toži zaradi istih patentov

Matej Huš

27. feb 2015 ob 20:58:17

Le dva dni po razsodbi, da mora Apple patentnemu trolu Smartflashu plačati pol milijarde dolarjev zaradi kršitve patentov, sta se nad Apple zgrnili novi tožbi. Eno je skorajda predrzno vložil kar Smartflash, drugo pa Ericsson.

Smartflash, ki je za kršitve treh patentov dobil 533 milijonov dolarjev odškodnine, sedaj Applu očita, da krši -- iste tri patente in štiri nove. V novi tožbi so namreč vključili novejše Applove izdelke, iPhone 6, iPhone 6 Plus in iPad Air 2, ki jih prva tožba ni mogla zajeti, je pojasnil Smartflashev odvetnik. Prepričani so v zmago, saj je sodišče že ugotovilo, da Apple krši te patente v starejših napravah, novejše pa izkoriščajo iste funkcije (DRM, shranjevanje podatkov, plačilni sistemi), ki jih pokrivajo omenjeni trije patenti. Ne pozabimo, da je Smartflash patentni trol, ki ne proizvaja ničesar in nima redno zaposlenih, edini vir prihodkov pa so licenčnine od sedmih patentov, ki jih imajo. Apple ima v lasti dobrih 2000 patentov.

Apple je zadela še ena tožba, ki pa jo je vložil Ericsson. Pravzaprav gre za dve pritožbi pri Komisiji za mednarodno trgovino (ITC) in sedem tožb. To pot naj bi Apple kršil 41 patentov, ki pokrivajo 2G, LTE, polprevodniške komponente, uporabniški vmesnik, storitve za določanje položaja in iOS, trdijo v Ericssonu. Slednji ima precej močnejši patentni portfelj, saj obsega 35.000 patentov. Apple se še ni odzval, odvetniki pa si že manejo roke.