Apple izgubil tožbo, mora plačati pol milijarde dolarjev

Matej Huš

25. feb 2015 ob 17:31:46

Apple je izgubil tožbo s podjetjem Smartflash, v katerem mu je slednji očital kršitev treh patentov s storitvijo v iTunes. Sodišče je pritrdilo Smartflashu in Applu naložilo plačilo 533 milijonov dolarjev odškodnine. Smartflash je sicer zahteval 852 milijonov dolarjev, Apple pa je trdil, da patenti skupaj niso vredni več kot 4,5 milijona dolarjev.

Apple je udaril z vsemi topovi. Trdil je, da Smartflashevi patenti ne pokrivajo tehnologij v iTunes, temveč da je Smartflash tipični patentni trol. Slednje drži, saj Smartflash ne proizvaja ničesar, nima zaposlenih in nobenega predstavništva v ZDA. Preživlja se s tožarjenjem domnevnih kršiteljev sedmih patentov, ki jih imajo v lasti. Apple vztraja, da so njihovi inženirji sami iznašli ustrezne tehnologije, zato Smartflashu niso nameravali popuščati. Gre za DRM, shranjevanje podatkov in upravljanje dostopa prek plačilnih sistemov.

Poleg tega je Apple na sodišču dokazoval, da so Smartflashevi patenti neveljavni in da Apple sploh ni uporabljal metod, ki so opisane v njih. Dodali so, da Smartflash nima nadzora nad patenti (to se nanaša na aktivno uporabo) in da so čakali predolgo, da so vložili tožbo. Za konec so zahtevo Smartflasha označili za pretirano in neosnovano. A vse skupaj ni pomagalo in Smartflash, ki ga je v minulem desetletju ustanovil Patrick Racz, je zmagal. Omenimo, da so Smartflashu pred desetletjem za patente ponujali 200.000 dolarjev, a jih - pametno - niso prodali. Eden izmed tedanjih snubcev je sedaj na vodilnem mestu v Applu, kar je bil pomemben argument v sodni bitki, da je bil Apple o patentih obveščen in da jih je kršil namerno.

Smartflash ima že ogledane naslednje tarče. Te bodo Samsung, Google in Amazon, proti katerim so že vložili tožbe.