Tožba zoper Nvidio zaradi zavajanja pri specifikacijah GTX 970

Matej Huš

23. feb 2015 ob 22:30:53

Nvidia se je po lastni neumnosti znašla v skupinski tožbi, ko so jo zoper njo vložili razočarani kupci grafične kartice GTX 970. Problem se skriva v oglaševanju kartice, kjer je Nvidia pretiravala z napihovanjem specifikacij, in neposrečeni izvedbi pomnilnika, ki se v zadnjega pol gigabajta izjemno upočasni.

GTX 970 ima 4 GB pomnilnika, kolikor ga Nvidia tudi oglašuje, a ni ves enakovreden. Prvih 3,5 GB pomnilnika deluje, kot uporabnik pričakuje, če pa potrebujemo še zadnjega pol gigabajta, se kartica izjemno upočasni - meritve kažejo da za 80 odstotkov. Razlog je arhitekturni zasnovi, kar so v podrobnosti pregledali na Anandtechu. Ker GTX 980 omenjenih težav nima in ker kartici domnevno uporabljati isti pomnilniški podsistem (GM204), zgodba nekje ne drži. Izkazalo se je, da je eden izmed štirih pomnilniških krmilnikov/ROP na GTX 970 delno onesposobljen (GTX 970 so v principu defektne verzije GTX 980, ki imajo zato izključene tri SMM-e). Posledica je tudi ta, da ima kartica le 56 ROP in ne 64 ter le 1,75 MB drugonivojskega predpomnilnika in ne 2 MB. Nvidia je sprva oglaševala višje številke, kar je drugi očitek v tožbi zoper podjetje.

To pojasnjuje upočasnitev GTX 970 pri koriščenju več kot 3,5 GB pomnilnika. Arhitekture pred Maxwellom namreč niso imele možnosti delne onesposobitve posameznih komponent, zato je bila težava precej časa neopredeljena. Ne pojasnjuje pa to napačnega marketinga. Nvidia trdi, da je prišlo do napake v komunikaciji med marketingom in razvojem, saj marketing naj ne bi vedel za možnost delnega izklopa, medtem ko kupci vztrajajo, da jih je Nvidia zavajala. Vseeno pa je zanimivo, da je trajalo štiri mesece, da je vse skupaj priplavalo na plan.

Nvidia zatrjuje, da je davek na hitrost manj kot triodstoten in da v praksi uporabniki ne bodo opazili upočasnitev. Sintetični testi seveda govorijo drugo zgodbo in kažejo upočasnitve za več kot 80 odstotkov. Resnično življenje pa je nekje vmes in z današnjimi igrami učinek res ne bo tako drastičen, a se utegne to v prihodnosti še precej bolj poznati.

Nekateri prodajalci v ZDA že vračajo denar kupcem GTX 970. V tožbi prizadeta stran terja povračilo kupnine in odškodnino, AMD pa se je znašel in lastnikom GTX 970 ponuja popust pri nakupu AMD-jevih kartic.