HTTP/2 dokončan

Matej Huš

20. feb 2015 ob 14:40:13

Zadnjo verzijo protokola HTTP 1.1 so standardizirali davnega leta 1999, zato je že skrajni čas za novo različico. Verzijo HTTP 2.0 in HPACK smo neuradno dobili v teh dneh, ko se je razvoj končal in je pri IESG (Internet Engineering Steering Group) izšla končna verzija, ki je sedaj na poti v standardizacijo, ko bo dobil svojo številko RFC. V tem delu postopka sprememb ne bo več.

HTTP 2.0 prinaša precej novosti in izboljšav, ki bodo v prihodnosti pomembno vplivale na internet. HTTP 2.0 uporablja iste API-je kot HTTP, kar bo poskrbelo za združljivost. Omogočile bodo hitrejše nalaganje strani, saj standard prinaša binarni namesto tekstovni prenos, multipleksiranje in stiskanje glav in Server Push.

HTTP 2.0 je osnovan na Googlovem SPDY/2, tako da bo zagotovo podprt v Chromu in v Microsoftovem Spartanu. Zavoljo multipleksiranja tudi več istočasnih zahtevkov ne bo upočasnilo nalaganja strani, hkrati pa bodo zahtevki HTTP manj potratni zaradi stiskanj glav. HTTP 2.0 je tudi zasnovan tako, da potrebuje manj povezav, kar bo pozitivno vplivalo na obremenitev strežnikov in omrežij. Server Push pa je tehnologija za prenos podatkov k odjemalcev na zalogo za prihodnjo uporabo, če ta to želi. Binarni prenos podatkov pa je nekoliko cenejši, ima manj dodatnih podatkov (overhead) in je manj občutljiv na napake.