Bitka brskalnikov za Android

Primož Resman

3. okt 2010 ob 08:15:53

S svojo odprtostjo je Android veliko bolj prijazna platforma za razvijalce mobilnih brskalnikov, ki npr. na iPhone lahko sobivajo s Safarijem šele zadnjih nekaj mesecev. Posledično je izbira precejšna, a kateri izmed brskalnikov je potem najboljši? To so se odločili ugotoviti pri PCWorld, kjer so primerjali povprečne nalagalne čase spletnih strani šesterice brskalnikov, Androidova na WebKit-u osnovana brskalnika iz. Androida 2.1 in 2.2, Opero Mini, Skyfire 2.0, Dolphin HD in Fennec v alpha različici.

Medtem ko se Androidov brskalnik iz Eclairja ni preveč izkazal, je zgodba nasprotna za brskalnik, ki je del Froya. Bil je med hitrejšimi, kjer sta mu bila tik za petami oz. nekoliko v ospredju Opera Mini in Skyfire 2.0. V testu so namreč primerjali nalaganje spletnih strani iz zaznamkov in nalaganje strani z vtipkavanjem spletnega naslova. Prav v primeru slednjega je bil Skyfire najhitrejši z 8 sekundami v primerjavi z 11,3 sekundami za Android 2.2 brskalnik. Opera Mini je stran naložila v 11,4 sekundah, Dolphin HD v 18-ih, brskalnik iz Eclairja v 18,5-sekundah, medtem ko je bil poraženec Fennec s kar 23,8-sekundnim nalagalnim časom.

V primeru nalaganja strani iz zaznamka je povedla Opera Mini s 6,5-sekundnim nalagalnim časom. Na drugem mestu je, zanimivo, brskalnik iz Android 2,1 s 7,5 sekundami, medtem ko je novejša različica zaostala 3 desetinke. Le desetinko počasnejši s 7,9 sekundami je bil zmagovalec prvega testa, Skyfire 2.0, medtem ko je bil Fennec spet zadnji s 15,7 s, pred njim pa Dolphin HD s povprečnim nalagalnim časom enajstih sekund.

Tako Skyfire kot Opera za izrisovanje spletnih strani uporabljata lastne strežnike in nato telefonom pošiljata pomanjšane spletne strani. To seveda omogoči hitrejše nalaganje ter nekaj bonbončkov. Skyfire npr. med preračunavanjem na strežnikih v Androidu prijaznejši format pretvori tudi spletne videoposnetke, ki za predvajanje sicer zahtevajo Adobe-ov Flash. Vseeno so ga v testu pograjali, saj je bil edini, ki se mu je uspelo sesuti med testiranjem. Opera za razliko od Skyfire 2.0 ne podpira predvajanja videoposnetkov, a so pri PCWorld pohvalili hitro delovanje, uporabniški vmesnik, bralnik RSS in povezovanje zaznamkov z namizno različico Opere.

Podobno omogoča tudi Fennec, sicer z namiznim Firefoxom, a je v trenutni alpha različici preveč načičkan ter zajeten, saj zasede prek 11 MB pomnilnika. Zagon in delovanje brskalnika je jasno počasno, kar je razvidno iz samega testa, a se bo to spremenilo do izida, če bo do njega sploh prišlo. Namiznemu Firefoxu je nedvomno najbolj podoben Dolphin HD, saj kar na mobilnem telefonu podpira teme in razširitve. Teh je že 42 (npr. AdBlock Plus, Tab History, iskanje po Wikipediji, več jih je še v razvoju), a je še najbolj zanimiva podpora kretnjam, poleg podpore Flashu, če je le-ta nameščen na mobilni telefon.

In kateri je najboljši po vašem mnenju?