Tudi Francija ima svojega vladnega črva

Matej Huš

19. feb 2015 ob 12:13:01

Na internetu ni mej in še zdaleč niso Američani v navezi z Izraelci na eni strani ter Kitajci na drugi strani edini, ki razvijajo orodja za prisluškovanje in vohunjenje, dasi se o njih največ piše. Careto je na primer delo špansko govorečih avtorjev, novoodkriti Babar pa so sestavili Francozi. Cyphort Labs trdi, da imajo močne indice, ki kažejo na francosko obveščevalno agencijo DGSE (Direction Générale de la Sécurité Extérieure) kot naročnika.

Na obstoj kosa programske opreme z imenom Babar je lani prvi opozoril Le Monde, ko ga je razkril Snowen in so nanj naleteli v kanadski obveščevalni agenciji. Odkrili so operacijo Snowglobe, ki jo je zelo verjetno izvajala Francija, v njej pa so uporabljali Babar.

Te dni prihajajo na dan nove podrobnosti, ki jih sočasno razkrivata Cyphort in nemški GData. Babar - ime so si izposodili v francoskih knjigah za otroke o slonu z velikimi ušesi - je napadal zlasti cilje na Bližnjem vzhodu, gre pa za dodelano verzijo programa EvilBunny. V GData pravijo, da Babar ni tako razvit, kot recimo Regin ali pa programi Equation Groupa, a vseeno uspe svoje delo dobro opraviti. Napisali so ga isti ljudje kot EvilBunny in je namenjen predvsem kraji dokumentov ter prestrezanju komunikacije vseh vrst prek interneta, zmore pa tudi beležiti pritiske na tipke