Estonija bo prihodnje leto postavila omrežje 5G

Matej Huš

7. feb 2015 ob 16:22:48

Estonski mobilni operater EMT bo prihodnje leto postavil pilotsko mobilno omrežje 5G, ki v teoriji omogoča brezžični prenos podatkov s hitrostjo 100 Gb/s, v Estoniji pa naj bi dosegal realne hitrosti okrog 4,4 Gb/s. Konkurenca ne spi in prav tako obljublja 5G, čeprav nekaj let pozneje. Do konca desetletja pa naj bi bil 5G nekaj povsem običajnega.

Najbolj zanimivo je dejstvo, da 5G sploh še ni standardiziran, kar pa ne omejuje testov po celem svetu. Samsung je že uspel prenašati podatke s hitrostjo 7 Gb/s, nekaj podobnega pa uspeva tudi Japoncem. V Evropi so najnaprednejši Skandinavci in finska Nokia naj bi 5G testno zagnala že letos.

Tehnični direktor EMT-ja Tiit Tammiste pojasnjuje, da so se mobilni standardi doslej nadgrajevali približno vsakih deset let in tudi 5G bo sledil tej časovnici (Estonci so 4G dobili leta 2010). Druga večja operaterja v Estoniji sta nekoliko bolj zadržana; Tele2 Estonia pravi, da bo 5G za njegove uporabnike deloval leta 2018, medtem ko njegov zagon Elisa Estonia postavlja v obdobje po letu 2020. EMT je najbolj dovzeten za novosti, saj so že lani začeli postavljati svež LTE-A. Tele2 je omrežje že postavil, a LTE-A še ni zagnal.

Poleg Estoncev bodo 5G med prvimi dobili Korejci, Japonci, Finci, Rusi, prebivalci otoka Isle of Man in verjetno tudi Londona, če sodimo po trenutnih napovedih.