YouTube omogoča ogled posnetkov iz več zornih kotov

Matej Huš

6. feb 2015 ob 14:47:22

YouTube začenja zanimiv eksperiment, ki se bo morda razvil v kaj več. Dogodke, ki so posneti z več kamerami, je načeloma mogoče spremljati iz več zornih kotov, pri čemer je bila doslej to režiserjeva izbira. Lahko pa bi si ogled prilagoditi kar uporabniki. YouTube preizkuša videoposnetke, posnete z več kamerami, kjer lahko uporabnik spreminja zorni kot.

Eksperiment je, kot je pri novosti na YouTube že v navadi, za začetek zelo omejen. Trenutno obstaja en sam posnetek, kjer se lahko igramo s kamerami, v prihodnosti pa jih seveda načrtujejo še več. Pri Googlu so povedali, da je postopek za izdelavo tovrstnih videoposnetkov enostaven in od uporabnika ne zahteva nobenih posebnih sposobnosti, a tehnologija še ni povsem nared, da bi jo množično uvedli na celi strani. Preklapljanje med kamerami še ni povsem gladko in se pojavi opazen zamik, prav tako celotna tehnologija terja več pasovne širine. Žal še ni na voljo za vse gledalce; morate se prijaviti.

Google je največji in najbolj znan, ki se je lotil tovrstnega projekta, še zdaleč pa ni niti edini niti prvi. Switchcam in Streamweaver sta aplikaciji, ki sta omogočali izdelavo takšnih videoposnetkov iz posnetkov več kamer (več udeležencev). Switchcam je propadel, Streamweaver pa še brca. Skupna točka vseh te aplikacij je bila hroščatost in nezanesljivost, kjer od Googla pričakujemo več.