Največji Facebook, Google z drugim in tretjim mestom

Matej Huš

29. jan 2013 ob 00:50:31

Facebook se je lani pred javno ponudbo delnic pohvalil, da ima milijardo uporabnikov. Zadnje raziskave spletnih družabnih omrežij kažejo, da to ni povsem res, a dejstvo ostaja, da je Facebook daleč pred vsemi. Zanimivo ima Google svoji strani kar na drugem in tretjem mestu - Google+ in YouTube, ki se po novem tudi šteje za družabno omrežje, ker se tam družimo in tudi komentiramo, ne le pasivno spremljamo videoposnetkov. Vsa največja omrežja še vedno beležijo rast števila uporabnikov.

Po rezultatih raziskave Global Web Indexa je imel Facebook v zadnjem lanskem kvartalu 693 milijonov aktivnih uporabnikov (registriranih je sicer 900 milijonov računov); kar predstavlja 51 odstotkov vseh ljudi z dostopom do interneta. Google+ in YouTube capljata zadaj, a beležita solidno rast (sicer manjšo od Facebooka). Google+ ima 343 milijonov uporabnikov (25-odstotni tržni delež), YouTube pa 288 milijonov (21 odstotkov). Storitvi hodita z ramo ob rami, ker ju je Google v veliki meri povezal in uporabnike vabi, da se včlanijo kar v obe.

Twitter ima takisto 288 milijonov uporabnikov, a se lahko povrhu pohvali še z največjim prirastom števila uporabnikov. V zadnjih šestih mesecih je pridobil 40 odstotkov uporabnikov. Na drugem mestu med najhitreje rastočimi je Facebook, sledi pa mu Google+. Zanimiv fenomen pa se dogaja na Kitajskem, ki ima cel kup družabnih omrežij in ki kotirajo precej visoko, ker je Kitajcev pač veliko. Dogaja se konsolidacija trga, tako da se večina njihovih družabnih omrežij krči.

Še nedavno je Google+ veljal za slepo črevo interneta, saj ga uporabniki kljub nekaterim prednostim pred Facebookom (zlasti večji preglednosti, komu je kaj vidno) niso vzeli za svojega. Kaj se je torej zgodilo v tem času. Z Googlom+ nič posebnega, so pa pomemben miselni preskok napravili v podjetju Google. Svoje storitve so povezali in integrirali, Google+ pa je postal osrednje vozlišče za osebno prilagoditev iskanja in drugih storitev, ne pa več le izključno družabno omrežje. Drugi pomembni faktor so pametni telefoni, kjer je Google+ zelo priljubljena aplikacija. Rezultati so očitni.