EU se spogleduje z omejitvami šifriranja

Matej Huš

22. jan 2015 ob 23:19:37

Britanski premier David Cameron ni osamljen v pobudah, da bi se v Evropi omejila raba šifriranja komunikacij ali pa omogočilo dešifriranje sporočil. Evropski notranji ministri bodo prihodnji teden razpravljali o predlogu, da bi se podjetja prisililo v omogočanje prisluškovanja šifrirani komunikaciji uporabnikov, kar bi dosegli z izročanjem zasebnih ključev ali vgradnjo ranljivosti v programe.

Belgijski odvetnik Gilles de Kerchove, ki od leta 2007 opravlja funkcijo koordinatorja za boj proti terorizmu pri EU, je za zasedanje notranjih ministrov EU, ki bo v četrtek v Rigi, pripravil priporočila za omejitev šifriranja. Dokument, ki ima oznako zaupno, je pridobil portal Statewatch.

V njem de Kerchove predlaga, da Evropska komisija razišče možnosti, da operaterje in ponudnike dostopa do interneta prisili v omogočanje dostopa do komunikacij (npr. deljenje zasebnih ključev). Povod za debato je seveda afera NSA, ko je bila ena izmed posledic razkritja ogromnega obsega prisluškovanja implementacija boljših varnostnih mehanizmov in tehnik šifriranja v komercialni programski opremi. Različne obveščevalne agencije so že priznale, da imajo s tem težave in da ne morejo prebirati vseh komunikacij. V dokumentu de Kerchove poziva k iskanju zakonskih in tehničnih rešitev za iskanje nezakonitih in ekstremističnih vsebin.

Skupine za varstvo svoboščin so se ostro odzvale na pobude za omejitev zasebnosti komunikacij. Opozarjajo, da bi uzakonitev novih omejitev - katerih implementacija, nadzor in pregon kršitev bi bila sila težna - lahko vodila do cenzure, omejevanje pravice do svobode govora in kršenja pravice do zasebnosti. V intervjuju za Reuters je de Kerchove dejal, da si nihče ne želi Evrope spremeniti v policijsko državo ali družbo iz romana 1984, a je opozoril na pomen nadzora ekstremistov.

Od tovrstnih pobud do morebitne umestitve v direktive in končnega prenosa v nacionalne zakonodaje običajno preteče precej vode, ki predloge še korenito preoblikuje. So pa te pobude dober indikator trenutnega zeitgeista, ki ni nič kaj obetaven.