EU podpira šifriranje komunikacij

Matej Huš

19. jun 2017 ob 08:55:04

Odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve pri Evropskem parlamentu je pripravil predlog osnutka nove zakonodaje o zasebnosti in elektronskih komunikacijah. V njem priporoča uporabo šifriranja od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end encryption) in prepoved vstavljanje stranskih vrat (backdoor) v programsko opremo.

Evropska listina temeljnih pravic namreč vsebuje tudi pravico do zasebnosti, ki jo imajo evropski državljani tako doma kakor tudi pri komunikaciji. Utemeljeno smejo pričakovati, da se upošteva tajnost pisem in drugih občil, kamor seveda sodijo tudi elektronske komunikacije. Odbor zato ugotavlja, da se mora načelo zaupnosti uporabljati za trenutne in vse bodoče načine komunikacije, kar vključuje klice, dostop do interneta, aplikacije za hipno sporočanje, elektronsko pošto, internetno telefonijo in družabna omrežja. Dodaja, da je treba zaščiti ne le vsebino komunikacij, temveč tudi prometne podatke: klicane številke, obiskane spletne strani, geografsko lokacijo, časovne žige itd.

Zaradi tega Odbor predlaga, da se v zakonodajo vključi obvezno šifriranje od pošiljatelja do prejemnika in prepoved uporabe stranskih vrat. S tem bi zavarovali pravico evropskih državljanov do zasebnosti. Zakonodaja bi se nanašala na podjetja, ki ponujajo elektronsko komunikacijo, javne imenike in programsko opremo za komunikacijo in prenos podatkov z interneta.