Apple in Ericsson nova patentna sovražnika

Matej Huš

16. jan 2015 ob 00:47:26

Po zatišju, ki se je v sodnih dvoranah napovedovalo po nekaj odmevnih poravnavah v patentnih tožbah, je ta teden prinesel novo bojišče. V lase sta si skočila Apple in švedski Ericsson.

Prvi je v torek udaril Apple, ki je zoper Ericsson na kalifornijskem sodišču vložil tožbo, da naj bi Ericsson zahteval previsoke licenčnine in da njegovi patenti sploh niso ključni za implementacijo LTE. Zato je Apple mnenja, da s svojo implementacijo LTE sploh ne uporablja Ericssonovih patentov in mu zato ni dolžan plačati nobenih licenčnin. V primeru, da sodišče odloči, da so patenti ključni in jih Apple krši, pa želi Apple po sodni poti določiti višino poštene odškodnine, ki ni toliko, kolikor zahteva Ericsson. Tako trdi Apple.

Švedi niso ostali dolžni in Ericsson je le dan pozneje vložil tožbo zoper Apple. Ericsson trdi, da so se z Applom dve leti pogajali o podaljšanju pogodbe o licenciranju iz leta 2008, a zaradi nestrinjanj o vrednotenju ključnih patentov (standard-essential) niso našli skupnega jezika.

Ericsson je leta 2012 Sonyju prodal svoj oddelek za pametne telefone, sam pa je obdržal zajeten portfelj patentov. Pri varovanju pravic, ki izhajajo iz teh patentov, je Ericsson zelo odločen, zaradi česar mu Apple očita izsiljevanje, s katerim naj bi želel od Appla iztisniti več milijonov dolarjev. Spomnimo, da je Ericsson leta 2012 že tožil Samsung in lani dosegel poravnavo, ki mu je enem četrtletju prinesla pol milijarde dolarjev. Ericsson je tožil tudi kitajski Xiaomi.