CES 2015: Dobrega tisočaka za novega walkmana

Matej Huš

7. jan 2015 ob 08:16:41

Legendarni Walkman je star že 35 let in nič ne kaže, da bi mu pohajala sapa. Sony je na letošnjem CES-u predstavil novo različico tega predvajalnika glasbe, ki cilja na najpetičnejše kupce. Za 1100 dolarjev dobimo model Walkman ZX2, ki je namenjen avdiofilom, pravi Sony.

Pametni telefoni in ostale pametne naprave so izrinile ozko specializirane, zato je tudi novi walkman postal pameten. Ima 128 GB prostora za glasbo, ki ga je mogoče razširiti s kartico microSD (do 256 GB). Na njem teče Android 4.2, torej lahko nanj namestimo raznovrstne aplikacije, a Sony prvenstveno cilja na poslušalce glasbe, čemur je podrejeno vse. Kompromis so sklenili tudi z uporabo dveh let starega operacijskega sistema. Podpira celo paleto formatov: FLAC, ALAC, AIFF, MP3, AAC-LC, HE-AAC, LPCM in DSD ter brezžično povezavo prek Bluetootha in NFC.

V ohišju črne mat barve je novi walkman precej masiven. Ni namenjen, da si ga zatlačite v žep med tekom, ker je za to enostavno pretežek in predrag. Razlog se skriva v kakovostnem DAC. Ima dva kristalna oscilatorja: za 44,1/88,2/176,4 kHz (CD/DSD) in 48/96/192 kHz Na desni strani spodaj najdemo gumbe za vklop, glasnost in premikanje med skladbami, na dnu pa je reža za microSD in docking.

Novi walkman pride v trgovine spomladi.