Bitstamp zaradi suma vdora zaustavil trgovanje

Matej Huš

5. jan 2015 ob 20:37:50

Ena najbolj znanih borz za trgovanje z bitcoini, Bitstamp, je danes zjutraj zaustavila trgovanje in onemogočila izplačila bitcoinov zaradi utemeljenega suma vdora. Neznanci naj bi včeraj pridobili dostop do ene izmed denarnic, v kateri Bitstamp hrani bitcoinske depozite svojih strank.

Upravljavci strani zagotavljajo, da razpolagajo z zadostnimi rezervami, da bodo pokrili vse pologe svojih komitentov v bitcoinih na javno objavljene naslove denarnice, ki so bili izvedeni danes do 10.00 ure po slovenskem času. Ob 9.25 uri so vse komitente po elektronski pošti pozvali, naj nemudoma prenehajo nakazovati bitcoine v staro denarnico. Prav tako zagotavljajo, da so vsi pri Bitstampu deponirani bitcoini na varnem, ker so bili shranjeni v denarnici, ki ni bila povezana v internet (cold storage). Le manjši del, ki je potreben za dnevno zagotavljanje likvidnosti, je namreč dosegljiv prek interneta (hot storage).

Težave je na Twitterju potrdil tudi Bitstampov soustanovitelj in izvršni direktor Nejc Kodrič. Poudaril je, da je premoženje komitentov na varnem in da težave pospešeno odpravljajo.

Ker Bitstamp ni postregel z nobenim pojasnilom, razen da so zabeležili morebiten nepooblaščen dostop do denarnice in morebitno izgubo zasebnih ključev, to podžiga špekulacije. Na spletni strani poudarjajo, da so se za popolno zaustavitev trgovanja odločili zaradi previdnosti, in odločno zanikajo kakršnokoli večjo katastrofo, kot se je primerila Mt.Goxu.

Na internetu že ugotavljajo, kaj naj bi se bilo zgodilo. Pojavljajo se velikanske transakcije, ki ponujajo sumljivo visoko provizijo: bodisi gre za ukradene bitcoine bodisi Bitstamp prednostno premetava svoje bitcoine zaradi varnosti.

Bitstamp ni največja borza z bitcoini na svetu, je pa ena izmed najdlje delujočih in najbolj spoštovanih. Tak status si je zagotovila s spoštovanjem zakonodaje in poslovanjem v Evropski uniji; podjetje ima sedež v Veliki Britaniji, bančne račune pa v Sloveniji. Dvigovanje evrske gotovine je na Bitstampu daleč najlaže, zato je v Evropi nadpovprečno priljubljen, hkrati pa komitente ščiti stroga evropska zakonodaja. Tega pa ne moremo trditi za BTC China, ki je prepuščen muhavosti kitajskih oblasti, ali BTC-e, katerega lastniki sploh niso znani. Prav zaradi tega je Bitstamp tako pomemben.

Vrednost bitcoina je začela padati že v soboto, danes pa je dosegla vrednost 270 dolarjev, kar je najnižja vrednost po novembru 2013.