CIA svetuje agentom, kako na letališču neizstopajoče prestopiti evropsko mejo

Matej Huš

23. dec 2014 ob 09:20:02

WikiLeaks je objavil interna dokumenta, s katerima CIA agente usposablja za prepričljivo letalsko potovanje, ko so pod krinko. Dokumenta z oznako Secret/NOFORN, kar pomeni, da ju ni dovoljeno deliti z ostalimi državami v obveščevalnem zavezništvu Petero oči (Avstralija, Kanada, Nova Zelandija, Velika Britanija), podrobno opisujeta tako splošne prakse kakor tudi posebne postopke, ki jih za preverjanje potnikov uporabljajo v posameznih državah.

Nasveti poleg zelo splošnih navodil, da agentje na carinski in imigracijski kontroli ne smejo biti preveč nervozni, vsebujejo tudi kup zanimivih malenkosti. Te segajo od pravil za pripravo prtljage - sumljiva je na primer preveč razmetana garderoba poslovnežev, turistični vodiči za mesta, ki jih zagotovo ne bodo obiskali, in nasploh neustrezna količina prtljage glede na čas potovanja - do osebnostnih lastnosti, kot na primer neznanje jezika države izdajateljice potnega lista ali spreminjanje leta v zadnjih 24 urah pred odhodom.

Z navodili želijo preprečiti, da bi se agentje znašli na poglobljenem pregledu (secondary screening), kamor mejni organi povabijo vse, ki izstopajo pri prvem, površnem pregledu. Agentom svetujejo, da se svoje zgodbe držijo do (bridkega) konca, pri čemer navajajo primer agenta, pri katerem so na letališču odkrili sledove eksploziva, pa se je uspel izgovoriti, da je bil na protiterorističnem urjenju.

Drugi dokument je namenjen prehajanju schengenske meje, saj podrobno opisuje postopke za vstop v različne države EU, ki so članice schengenskega območja. Poseben poudarek je namenjen schengenskemu informacijskemu sistemu (SIS), evropski bazi prstnih odtisov (EURODAC) in agenciji FRONTEX. Slovenija v dokumentih ni omenjena.

Zaskrbljenost povzroča biometrija, ki bi znatno otežila potovanje agentov pod več različnimi identitetami. EU trenutno od imetnikov ameriških potnih listov še ne zahteva biometričnih potnih listov, se pa to utegne kmalu spremeniti s sistemom EES (Entry-Exit System). VIS (Visa Information System) se že povezuje z elektronsko bazo prstnih odtisov, zaradi česar je bistveno teže istim ljudem potovati pod več neameriškimi identitetami, za katere je zahtevan vstopni vizum.

Večina podatkov v dokumentih je bodisi povsem logičnih (brez panike na mejnih kontrolah) bodisi javno dostopnih (o EU-informacijskih sistemih na mejah). Kljub temu - s tega vidika so zgodbo pograbili nemški in francoski mediji - je zaskrbljujoče, da ima CIA velike potrebe po skrivnem prehajanju evropskih meja in izvajanju operacij v EU.