Boeingu samouničljivi telefon pomagal razviti BlackBerry

Matej Huš

21. dec 2014 ob 10:07:14

Boeing bo pri razvoju telefona Black sodeloval z BlackBerryjem, so sporočili iz Chicaga. Gre za februarja razkriti skrivnostni model, ki bo namenjen uporabi v varovanih okoljih in ki je v razvoju že skoraj tri leta.

Glavna odlika telefona bodo visoki varnostni standardi. Vsa komunikacija in vsi shranjeni podatki bodo šifrirani z Boeingovo tehnologijo PureSecure, vsakršen fizičen poseg v notranjost telefona pa bo povzročil samouničenje, ob čemer bodo neuporabni postali tudi vsi shranjeni podatki. To ne pomeni, da se bo telefon spektakularno razstrelil kot v filmih, temveč zgolj da bo nepovratno pobrisal podatke. Telefon ima namreč vijake zalite z epoksidno smolo ter ohišje, ki zazna poskus odprtja ali odstranitve.

Boeing pri razvoju sodeluje z BlackBerryjem, in sicer bodo uporabili njihovo platformo BlackBerry Enterprise Service (BES) 12. To je tudi vse, kar je o sodelovanju smel povedati BlackBerryjev izvršni direktor John Chen. Dodal je le še to, da bo BES 12 omogočal zaščito podatkov v internih omrežjih tudi, če bodo nekateri uporabniki imeli Androidne ali Applove naprave. (BlackBerry je minuli mesec napovedal sodelovanje s Samsungom glede integracije šifriranja iz BES 12 v varnostno tehnologijo Knox v Androidu.)

Osnovne specifikacije telefona niso skrivnost, in smo jih razkrili že februarja: dvojedrni Cortex A9 s taktom 1,2 GHz, 4,3-palčni zaslon in baterija s kapaciteto 1590 mAh, podpora za GSM, WCMDA in LTE, povezljivost prek DMI, USB, Wi-Fi in Bluetootha ter uporaba dveh SIM-kartic. Telefon bo imel možnost biometrične identifikacije avtoriziranega uporabnika in povezave s sateliti.

Kdaj bo nov telefon na voljo, še ni znano. BlackBerry je dejal, da so ga začeli ponujati zainteresiranim strankam, ki so v prvi vrsti vladne službe in agencije ter poslovne stranke. K tem je torej zamudil dve leti. Domači uporabniki se bodo morali še načakati nekoliko več.