Cortana in Alexa sta lepi par

Matej Huš

31. avg 2017 ob 00:35:03

Microsoft in Amazon sta presenetila z napovedjo, da se bosta Cortana in Alexa začeli pogovarjati in sodelovati. Alexi bo tako mogoče reči odpri Cortano, pa se bomo lahko pogovarjali s slednjo, šlo pa bo seveda tudi v drugi smeri, torej Cortana, odpri Alexo. V prihodnosti želijo integracijo še poglobiti, tako da niti ne bo treba reči, s katero pomočnico se želimo pogovarjati, temveč bosta družno izbrali najprimernejšo.

Tu se tudi skriva razlog, zakaj bi si želeli sodelovanja med njima. Cortana in Alexa ima precej različne sposobnosti, ki izvirajo iz različne programske opreme, do katere imata dostop, hkrati pa tudi precej različno bazo uporabnikov. Medtem ko ima Cortana veliko množico uporabnikov, ki imajo nameščen Windows 10 - po Microsoftovih ocenah jih je kar 145 milijonov, se je Alexa na zvočnikih Echo uspešno prebila v dnevne sobe. Alexa je bolje opremljena za nakupovanje, medtem ko bomo upravljanje koledarja domenkov raje prepustili Cortani. Zamisel o sodelovanju obeh pomočnic se je porodila Amazonovemu šefu Jeffu Bezosu, ki jo je Microsoftu prestavil maja lani. Dobro leto pozneje so pred nami prvi rezultati. Bezos je v intervjuju šel še dlje in dejal, da bi pozdravil tudi pridružitev Googlovega asistenta in Applove Siri, a za zdaj podjetji še nista izkazali kakšnega posebnega interesa za sodelovanje.

Zanimivo bo spremljati, kaj se bo zgodilo z Mirosoftovimi prihajajočimi zvočniki Harman Kardon in širitvijo Cortane v pametne naprave, kot so na primer termostati. Ob tem moramo priznati, da sta Microsoft in Amazon tudi pred tem že malo sodelovala, saj je Alexa iskala prav z uporabo Binga. Njuno združitev bomo v praksi ugledali še pred koncem leta.