Nov CAPTCHA: Nisem robot

Matej Huš

3. dec 2014 ob 22:17:54

Google razvija novo metodo za ugotavljanje, ali je uporabnik človek ali robot. Doslej je bila standardna reCAPTCHA vnašanje črk in številk iz popačenega teksta, ki pa je zaradi čedalje boljših sposobnosti algoritmov postajal čedalje bolj popačen. Googlovi inženirji so ugotovili, da je to nepotrebno; ljudi lahko preprosto vprašamo, ali so roboti, ter opazujemo njihovo obnašanje.

Nova vrsta reCAPTCHA se imenuje No-CAPTCHA in je že v uporabi na nekaterih spletnih straneh, na primer na WordPressu in Snapchatu. Kot prikazuje primer, nov API postavi preprosto vprašanje, kot je izbira najljubše barve, potem pa mora uporabnik še potrditi izbirno polje, da ni robot. Seveda se v ozadju skriva precej več, a Google o podrobnostih algoritma ni želel govoriti, da ga pisci algoritmov ne bi prehitro strli. Povedali so, da beležijo celotno interakcijo uporabnika s stranjo, od časa obiska do hitrosti vnosa podatkov, premikanja po strani in podobno. Od tod lahko zelo zanesljivo ugotovijo, ali je obiskovalec človek ali ne. Nadgradnja ni obvezna, zato lahko strani ostanejo tudi pri starem načinu, a Google pričakuje, da bo novost prispevala k manj nadlegovanju uporabnikov in manj spama.

Kadar bo rezultat nejasen, se bo še vedno prikazala klasična reCAPTCHA, a naj bi jih bilo bistveno manj. Pripravili so tudi nov način potrjevanja pri dostopu z mobilnih naprav, kjer uporabnik dobi sliko predmeta ali živali, potem pa mora označiti slike istovrstnega predmeta. To je bistveno laže kakor vtipkovanje črk na majhnih zaslonih. Pozitiven stranski učinek pa je izboljševanje algoritmov za iskanje in prepoznavanje slik, ki se napajajo iz iste baze.