Zakaj Cloudflare opušča Googlovo reCAPTCHO in ali bo ta še zastonj

Matej Huš

9. apr 2020 ob 23:10:30

Cloudflare je sporočil, da v svojih storitvah ne bodo več uporabljali Googlove reCAPTCHE. Namesto tega bodo prestopili na neodvisno hCaptcho, kar odpira precej vprašanj. Google je namreč napovedal, da bo v prihodnosti reCAPTCHA plačljiva.

Trenutno je uporaba reCAPTCHA zastonj. Google s tem dobiva informacije, ki jih drugače ne bi mogel oziroma bi jih moral plačati, uporabniki storitve pa storitev za preverjanje, da je obiskovalec človeški. Googlovo reCAPTCHA uporablja 1,2 milijona spletnih strani. Cloudflare pa nudi storitve za zaščito strežnikov in strani pred napadi, kamor sodi tudi preverjanje, da je obiskovalec res človek in ne avtomatiziran pajek ali bot.

Izvršni direktor Cloudflara Matthew Prince je pojasnil, da odločitev Googla razume. Celo za takšnega giganta je Cloudflare znaten uporabnik. Cloudflare nudi DNS za 11,3 odstotka spletnih strani na internetu. A po drugi strani je nesprejemljivo, da bi morali za storitev plačati, saj bi s tem stroški narasli za več milijonov dolarjev letno. Zato bodo začeli uporabljati hCaptcha, ki jo nudi kalifornijsko podjetje Intuition Machines. Storitev hCaptcha se financira tako, da podjetja, ki potrebujejo klasificiranje fotografij, plačujejo za storitev. Po drugi strani pa so uporabniki hCaptche celo nagrajeni. No, Cloudflare je dejal, da bodo vseeno oni plačevali za hCaptcho in ne obratno, ker so pač tako velik uporabnik. Prince je pojasnil, da bodo ti stroški še vedno bistveno nižji, kot če bi morali plačevati Googlu.

Cena je verjetno glavni, ni pa edini dejavnik. Googlove storitve so na Kitajskem večidel blokirane, kar predstavlja težavo za strani, ki uporabljajo Googlovo reCAPTCHO. Poleg tega pa je težava tudi v zasebnosti, saj nekateri lastniki strani niso bili preveč navdušeni, da je promet tekel do Googla. Uporabniki Tora so Cloudflare zaradi tega posebej glasno kritizirali. Pojasnjujejo, da hCaptcha zbira precej manj podatkov o straneh.