V Evropi aretirali 15 uporabnikov trojancev

Matej Huš

22. nov 2014 ob 18:47:28

Europol je v sodelovanju z nacionalnimi policijami aretiral petnajst oseb v več evropskih državah zaradi suma uporabe računalniških trojanskih konjev (RAT) v nezakonite namene, so sporočili. Operacijo je vodila Francija, aretirani posamezniki pa so tudi iz Estonije, Romunije, Latvije, Italije, Norveške in Velike Britanije.

V sklopu okvirnega programa EMPACT je Europolov EC3 (European Cybercrime Center) nacionalnim policijam pomagal pri identifikaciji osumljencev z zbiranjem podatkov in njihovo analizo ter s koordinacijo. Britanska NCA (National Crime Agency) je v izjavi za javnost sporočila, da so v Veliki Britaniji pridržali pet osumljencev, starih od 20 do 40 let. Troels Oerting, vodja EC3, pa je povedal, da so s tem poslali jasno sporočilo kriminalcem, ki uporabljajo RAT, ter hkrati odvrnili mlajše uporabnike od tovrstnega početja.

Trojanci se dandanes uporabljajo zlasti v pridobitniške namene, dostop do njih pa je enostaven - najpopularnejši so Blackshades, Poisonivy in DarkComet. Poleg kraje identitete in prijavnih podatkov za e-bančništvo sta pogosti tudi zloraba za prikrito izvajanje internetnih napadov (DDoS) ter izsiljevanje. Zlikovci lahko z njimi kontrolirajo kamere na računalniku in pogosto posnamejo fotografije ženskih uporabnic, ki jih potem uporabijo za izsiljevanje.