Apple A8X ima unikaten grafični čip

Primož Resman

13. nov 2014 ob 19:09:51

Takoj po začetku prodaje Applove druge generacije iPad Air so mnogi začeli špekulirati in raziskovati, kakšen procesor je Apple uporabil v novi tablici. Povedali so, da gre za A8X, torej se je pričakovalo zmogljivejši grafični čip v primerjavi z A8 iz iPhone 6 in 6 Plus, po vzoru A5X in A6X iz starejših modelov iPad. Tokrat se je izkazalo, da je zmogljivejši še centralni procesor, kar so pokazali testno-informacijski programi. A marsikaj je ostalo zabrisano brez slike samega jedra, te pa ni bilo mogoče dobiti takoj. Zdaj so sliko dobili pri Anandtechu iz skritega vira in s svetom delili informacije. Slike žal na željo vira še niso objavili.

Potrjeno je, da je procesor trojedrnik, kjer so jedra identična paru jeder iz Apple A8, gre za nekoliko izboljšana 64-bitna jedra Cyclone, predstavljena z Apple A7. To smo bolj ali manj že vedeli, a se izkaže, da je grafični del čipa zelo zmogljiv. V Apple A8 se nahaja PowerVR-ov GXA6450, kjer druga številka v družini GXA6250, GXA6420 in GXA6650 označuje število grafičnih jeder. A8 ima tako 4 jedra, medtem ko A8X uporablja pravzaprav neobstoječ grafični podsistem, sestavljen iz osem jeder, na AnandTechu mu pravijo kar GXA6850.

Skupaj s približno dvakrat zmogljivejšim grafičnim jedrom in ~50 % zmogljivejšim centralnim procesorjem gre v korak z izboljšavami 128-bitno vodilo, prek katerega se hrani 2 GB delovnega pomnilnika. Običajni A8 ima 1 GB pomnilnika na 64-bitnem vodilu. Prepustnost pomnilnika se jasno tokrat podvoji. Drugonivojski predpomnilnik centralnega procesorja naraste z enega na dva megabajta, medtem ko količina tretjenivojskega predpomnilnika ostaja enaka, frekvenca se dvigne z 1,4 na 1,5 GHz. Kljub kar trem milijardam tranzistorjem sistemskega čipa A8X zahvaljujoč 20 nm TSMC-jevi litografiji jedro A8X ni pretirano veliko, vsaj v primerjavi s predhodniki, ki so se nahajali v iPadih - A5, A5X, A6X in A7. Slednji je bil najmanjši, A5X daleč največji, preostala trojica z A8X vred pa ima površino med 120 in 125 mm2.

Podrobnejše številke in informacije skupaj z rezultati testov si oglejte na Anandtechu.