Microsoft odprl kodo .NET

Matej Huš

14. nov 2014 ob 10:26:00

Microsoft nadaljuje odpiranje kode platforme .NET, ki so ga začeli aprila. Najavili so, da bo celotni strežniški del kode za .NET, vključno s prevajalnikom (compiler) in izvajalnikom (runtime) ter glavnimi knjižicami, prosto dostopen pod licenco MIT. Objavili ga bodo kar na GitHubu. Poudarili so zavezanost prenosljivosti platforme, zato bodo poskrbeli, da bodo aplikacije .NET tekle tudi na Linuxu in Mac OS X. Microsoftov podpredsednik S. Somasegar pojasnjuje, da gre za ogromno spremembo, ki je zorela več let. Tu mu moramo pritrditi, hkrati pa dodati, da je za to posredno odgovoren tudi novi izvršni direktor Satya Nadella, saj se pod Gatesom ali Ballmerjem kaj takšnega praktično ne bi moglo zgoditi

To še ne pomeni, da bo jutri vsa koda prosto dostopna (večina sicer je). Projekt bo trajal nekaj mesecev, začenši z repozitorijem GitHub. Sodelovala bo tudi skupnost Mono, ki dela na projektu medplatformne združljivosti .NET-a. Xamarina, ki Mono nadzoruje, Microsoft sicer še ne bo kupil, kot se je špekuliralo, bodo pa tesno sodelovali in nekaj njihovih rešitev integrirali v Visual Studio.

Slednji dobiva nov SKU, in sicer Visual Studio Community 2013, ki bo podobno kot Express brezplačen. Razlika med njima bo, da VSC2013 podpira dodatke in razširitve tretjih proizvajalcev in da obstoji le v eni sami verziji. Na voljo bo za domačo uporabo, odprtokodnim razvijalcem ter podjetjem z manj kot petimi zaposlenimi. Ostali bodo morali kupiti plačljivo verzijo. Novi Visual Studio 2015 sicer izide prihodnje leto, tukaj pa je že predogledna verzija.