Je proizvodnja Nexus 5 res končana?

Primož Resman

5. nov 2014 ob 22:16:12

Vse od prvih govoric, da bo Nexus 6 sledil imenu in bo 6-palčen, je večina spleta tarnala, da je to za telefon bistveno preveč. Ankete so kazale, da je le nekaj odstotkom uporabnikov, sicer tehnično bolje podkovanih, obiskovalcev namenskih spletnih strani pač, všeč tako velik telefon. S predstavitvijo so se strahovi uresničili, a je pri mnogih vseeno ostalo upanje, da se Nexus 5 ne bo poslovil. Navsezadnje ima še vedno zelo konkurenčne specifikacije, torej bi ga Google zlahka prodajal še naprej. Upanje je vlivalo predvsem dejstvo, da je Nexus 5 še vedno na voljo na trgovini Play v izbranih državah, medtem ko se je Nexus 7 že poslovil. Enako velja za predstavitveno stran družine Nexus, kjer je poleg sveže trojice, 9, 6 in Player, predstavljen tudi Nexus 5.

A kot kaže je upanje zaman, saj naj bi bil tudi Nexus 5, kot vsak Nexus do zdaj, muha enoletnica. Prek spletne strani KitGuru je mogoče najti temo na XDA Forums, kjer je uporabnik pokazal odgovor Googlove podpore. Ker je želel pod garancijo zamenjati svoj 32-gigabajtni model Nexus 5, a je želel povsem novega, se je odločil počakati. Povedali so mu namreč, da zaloge nimajo, a se bo to kmalu popravilo. Po približno mesecu dni so mu nedavno sporočili, da nove zaloge ne bo, saj je proizvodnja zaključina, ponudijo mu lahko le t.i. refurbished model, kjer gre za vrnjeno oz. popravljeno napravo, s katero sicer ni nič narobe, a vseeno ni povsem nova.

V komentarjih se je razvnela debata, zakaj potem Google še vedno prodaja Nexus 5 na svoji trgovini. Ena izmed teorij je, da veliki trgovci vračajo svojo zalogo v zameno za Nexus 6, to zalogo pa bo Google prodal prek svoje spletne trgovine. V vsakem primeru konec proizvodnje pomeni, da ljubitelji naprav Nexus avtomatično ostanejo brez izbire, sploh če jim je 6-palčni mobilni telefon prevelik, kot to velja za večino uporabnikov. Nekaj alternativ sicer obstaja, a za mnoge je Nexus še vedno Nexus.

S kateirm modelom bi nadomestili svojega Nexusa?