Broadwell pred vrati

Primož Resman

6. nov 2014 ob 22:08:28

Na Anandtechu so se nekoliko razpisali o prihajajočih Intelovih procesorjih, osnovanih na arhitekturi Broadwell. Čipi iz družine Core M bodo namenjeni ultra-prenosnim napravam, še letos bomo prve primerek Broadwella namreč videli vsja v Lenovovi 3. generaciji hibridnega prenosnika Yoga (v izvedenki Pro). Ni skrivnost, da je Broadwell nekoliko pozen, pomanjšanje litografije z 22 na 14 nm Intelu namreč ni uspelo povsem brez težav, zato bomo pred koncem leta videli le čipe Core M, medtem ko bodo preostali segmenti, zmogljivejši in tudi požrešnejši procesorji za prenosnike ter seveda namizni čipi, sledili šele prihodnje leto. Glede na Intelov pretekli tempo bi Broadwell sicer morali predstaviti že pred začetkom letošnjega poletja.

Da je izid Broadwella neizbežen pove dejstvo, da se je na Intelovi zbirki podatkov ARK pojavilo kar 7 procesorjev iz družine Core M, ki imajo vsi status launched, kar najverjetneje pomeni, da so prosto dobavljivi za partnerje in tako primerni za vgradnjo v prenosnike. Čas proizvajalcem, ki izdelke želijo predstaviti še pred koncem leta, da ujamejo nakupovalno sezono, ni pretirano naklonjen, saj imajo le še približno mesec dni, da v trgovinah ustvarijo zalogo.

O trojici procesorjev, 5Y70, 5Y10a in 5Y10, smo sicer nekaj izvedeli že na Computexu, zdaj pa so pri Intelu zakrpali še praznino, ki je zevala med paroma 5Y10 in 5Y70. To so naredili s trojico 5Y10c, 5Y31 in 5Y51, medtem ko so na vrhu dodali še 5Y71. Vsi so dvojedrniki s podporo HyperThreadingu, uporabljajo grafični čip HD 5300 in imajo tipično porabo 4,5 W (ki se lahko dvigne do 6 W oz. zniža do 3,5 W, odvisno od potrebe). Vsi imajo tudi 4 MB predpomnilnika ter podpirajo pomnilnik DDR3-1600. Osnovne delovne frekvence se gibljejo med 800 in 1200 MHz, odvisno od modela, kjer se procesorji sami od sebe po potrebi navijejo do najvišje frekvence, ki se med modeli razlikuje med 2000 in 2900 MHz. 5Y70 in 5Y51 na prvi pogled delujeta enakovredna, imata namreč enaki frekvenci procesorskega jedra, a se razlikujeta v frekvencah grafičnega čipa, presenetljivo so te nižje v primeru 5Y70. Enaka je zgodba v primeru družine 5Y10, kjer ima izvedenka c višje frekvence grafičnega jedra, a sta zato izvedenka a ter 5Y10 brez oznake res popolnoma identična, vključno s fizičnim pakiranjem silicijevih jeder (pričakovano bi bilo recimo nekoliko manjše pakiranje za še bolj kompaktne naprave).

Podrobnejše številke si lahko ogledate v tabeli na Anandtechu oz. celoten nabor specifikacij v Intelovi bazi s primerjalnikom.