YouTube podpira 60 sličic na sekundo

Matej Huš

3. nov 2014 ob 20:53:26

Google je izpolnil junijsko obljubo in omogočil podporo za videoposnetke s frekvenco 60 sličic na sekundo (fps). Za zdaj je podpora še bolj polovičarska, saj so poskrbeli le za lasten brskalnik Chrome, medtem ko uporabniki ostalih domnevno še pridejo na vrsto. Če posnetek visoko frekvenco podpira, jo vključite z izbiro možnosti 720p60 ali 1080p60 v meniju z nastavitvami desno spodaj.

Vseeno brez drobnega tiska ne gre. Google mora vaš videoposnetek posebej odobriti, da bo dobil možnost predvajanja s 60 fps. Po Googlovih besedah bodo to predvsem posnetki z veliko prizori premikanja (motion intense), medtem ko bo večji preostanek ostal pri 30 fps. YouTube tako zlagoma izboljšuje kakovost videoposnetkov, ki jih je mogoče naložiti; pred štirimi leti so na primer podprli 4K, na 8K pa se bomo še načakali. Seveda je bilo nalaganje filmov s 60 fps mogoče že nekaj časa, a so se ti avtomatično predvajali le s 30 fps.

Nad novostjo bodo najbolj navdušeni igralci in ogledovalci iger, saj se tu razlika med posnetki s 30 fps in 60 fps najbolj pozna. To ni tako nepomembno, saj na primer 100 najpomembnejši igričarskih kanalov na YouTubu ustvari 3,5 milijarde ogledov mesečno. Za primerjavo: 100 največjih kanalov absolutno ustvari osem milijard ogledov mesečno. PewDiePie na YouTubu letno zasluži štiri milijone dolarjev s to dejavnostjo. Konkurenčno stran Twitch je Amazon kupil za milijardo dolarjev.