Prihaja nov paket popravkov za Windows 10

Primož Resman

30. okt 2014 ob 06:38:44

Govorili smo že, da nov proces izdajanja popravkov in nadgradenj za operacijski sistem Windows Microsoftu omogoča hitrejše dodajanje funkcionalnosti v prihajajoče operacijske sisteme, brez da bi morali čakati večje pakete nadgradenj oz. kar nove izdaje operacijskih sistemov. To izkoriščajo v tehničnem predogledu Windows 10, ki je nedavno že prejel svoj prvi paket nadgradenj, kjer jih je bila sicer večina skritih očem, a smo vseeno dobili nekaj zelo dobrodošlih novosti. Naslednji paket nadgradenj lahko pričakujemo nekje okrog novega leta, ni še povsem jasno, če se bo to zgodilo še letos ali zgodaj v letu 2015.

Prihajajoči paket bo s seboj za nekatere poznavalce nekoliko nepričakovano že prinesel Continuum, Microsoftovo izvedbo preklapljanja uporabniškega vmesnika na hibridnih napravah (Microsoft Surface s fizično tipkovnico, Lenovo Yoga, Asus Transformer, itd.). Continuum bo ob priklopu tipkovnice oz. preklopu v način s tipkovnico ponudil preklop na običajni, namizni vmesnik namiznih računalnikov. Če napravo preklopimo v tablični način (oz. odstranimo tipkovnico), bo Windows 10 ponudil preklop v vmesnik s polnim štartnim zaslonom, ki ga poznamo s tabličnih naprav. Funkcionalnost je Microsoft že pokazal ob predstavitvi Windows 10, a je predogledna izdaja in prvi paket nadgradenj še nista omogočila.

Uporabniki predvsem prenosnikov oz. nasploh naprav s touchpadi bodo veseli podatka, da se Microsoft zgleduje po Applu. Po vzoru OS X-a so namreč podprli kretnje s tremi prsti, ki bodo omogočile preklapljanje med okni (troprsti poteg v levo oz. desno, učinek alt-taba) oz. povečevanje in minimiranje le-teh (poteg s tremi prsti navzgor oz. navzdol). Uporabniki več kot enega zaslona prav tako ne ostanejo na suhem, saj bo Aero Snap končno postal delujoč. Funkcija, ki je bila predstavljena v Windows 7, omogoča pripenjanje oken na polovico zaslona, če jih na pripadajoč pokončni rob pripnemo z miško. A v primeru več zaslonov to na deljenih robovih ni delovalo, pripenjanje je bilo mogoče le z uporabo bližnjic na tipkovnici (tipka Windows s tipko levo oz. desno). V Windows 10 bo končno mogoče pripenjanje z miško tudi na skupnem robu med dvema zaslonoma.

Čeprav cenovna politika Windows 10 še ni znana, še vedno se šušlja, da bi bil lahko brezplačen za uporabnike Windows 8, zdaj vsaj vemo, kako bodo potekale nadgradnje. Vsi uporabniki Windows 7, ki imajo nameščen Service Pack 1, ter seveda uporabniki Windows 8 in 8.1, bodo lahko mirno svoj sistem nadgradili na Windows 10 brez izgube podatkov.