Motorola potrdila lizike za svoje mobilne telefone

Primož Resman

16. okt 2014 ob 10:09:50

Motoroli se je lani očitalo tesno partnerstvo z Googlom (Google je bil lastnik dela, ki izdeluje mobilne telefone), da so pripravili Moto X, Moto G in Moto E, ki vsi uporabljajo skorajda nedotaknjeno izdajo Androida, nadvse podobno Nexusom in Google Play Edition napravam. Vmes je Google Motorolo prodal Lenovu, Motorola pa je predstavila novi generaciji Moto X in Moto G, ki se še vedno držita enakih načel, le da je Moto X zdaj nekoliko dražji in bistveno bolje izdelan, poleg pol palca večjih diagonal na obeh v primerjavi z lanskima modeloma. Še ena stalnica moderne Motorole so hitre nadgradnje, Moto G je npr. nadgradnjo z Jellybeana na KitKat pred slabim letom dni dobil hitreje, kot lastni Googlov Nexus 4, takrat star vsega eno leto.

Zgodovina se kot kaže ponavlja, saj so pri Motoroli že naznanili, da bodo Moto X in Moto G (oba v obeh generacijah) ter tudi izredno ugoden Moto E dobili nadgradnjo na Android 5.0, Lollipop. Nadgradnje bodo deležni še Droid Mini, Ultra in Maxx, a so ti za nas nepomembni, saj so na voljo le za ameriškega operaterja Verizon. Kako hitro bo do nadgradnje prišlo, bomo še videli, a nadgradnja vsaj za letošnja telefona iz proste prodaje pred koncem novembra ne bi bila nikakršno presenečenje, sploh če vzamemo v obzir, da velik delež svoje programske kode Motorola že nalaga na trgovino Play (kar olajša nadgradnje), sicer pa uporablja relativno nespremenjen Android.

Med drugimi proizvajalci lahko omenimo HTC, ki se je zavezal, da bosta One M8 in M7 nadgradnjo na Lollipop dobila v 90 dneh od datuma, ko jim bo Google predal končno izdajo. Teh 90 dni najverjetneje pomeni nadgradnjo nekje do konca januarja, če govorimo o javni izdajo Android 5.0, a po vzoru Microsofta, kjer se RTM (Release To Manufacturi, izdaja proizvajalcem) zgodi že nekaj mesecev prej, lahko verjetno prve HTC-jeve nadgradnje pričakujemo še letos.