Novi Android Oreo je tu

Matej Huš

22. avg 2017 ob 07:33:14

Točno ob Sončevem mrku je Google izdal novo verzijo svojega operacijskega sistema za mobilne telefone, ki ga je poimenoval Android Oreo. Toda čas za navdušenje še ni napočil, saj Androida Oreo še ne moremo dobiti na nobenem telefonu. Osmo verzijo Androida, ki je zadnjih nekaj mesecev ždela v stadiju razvijalske bete, bo na najpopularnejše telefone prispela do konca leta. V skladu s staro boleznijo Androida se bomo nove verzije načakali, saj bo na obstoječe telefone kapljala počasi, pa še to le na novejše, če jo bodo proizvajalci ustrezno prilagodili. Starejši telefoni so obsojeni na stare verzije ali pa na neuradne ROM-e, kjer se prav tako načakamo. Najprej bomo Android Oreo dobili na Googlovih telefonih Pixel in Nexus.

To pot je Google Android predstavil v New Yorku, medtem ko so doslej to počeli v Mountain Viewu v Kaliforniji. Za to so imeli dober razlog, saj so prav nasproti Chelsea Marketa izumili piškote Oreo, po katerih se verzija ta Androida imenuje. Android Oreo prinaša precej novosti, med opaznejšimi pa je intenzivnejše varčevanje z baterijo. Pogosto jo namreč cuzajo aplikacije, ki tečejo v ozadju in uporabljajo GPS ali kakšne druge funkcije. Oreo bo sedaj precej omejil, kaj lahko aplikacije počnejo, kadar tečejo v ozadju. Funkcija kopiraj in prilepi je postala pametnejša, tako da na primer avtomatično izbere celoten naslov in ponudi prikaz na zemljevidu.

Kdor želi Android Oreo takoj zdaj, lahko to stori, če ima v lasti Nexus 5X, 6P, Pixel, Pixel XL, C ali Nexus Player. Pridružiti se moramo pogramu Android Beta in sistem nam bo ponudil nadgradnjo na Android 8.0. Prav tako je mogoče ročno prenesti ROM-e in jih zapeči. Kaj pa ostali? Povsem odvisno od proizvajalca, ki se povečini še niso izjasnili.