Samsung razvija gigabitni Wi-Fi

Matej Huš

13. okt 2014 ob 21:42:22

Samsung je sporočil, da razvijajo Wi-Fi na 60 GHz, ki bo imel najvišjo teoretično hitrost 4,6 Gb/s oziroma 575 MB/s, kar je petkrat hitreje od sedanjega prvaka dvokanalnega 802.11ac. Prve naprave s podporo novemu standardu pričakujemo že prihodnje leto.

Čeprav se Samsungova najava bere, kot da so sami izumili in izpilili tehnologiji, to ne drži. Standard 802.11ad je v pripravi od leta 2009, standardizirali pa so ga predlani pod imenom WiGig. Kasneje ga je prevzel Wi-Fi Alliance in postal je eden izmed standardov v družini Wi-Fi.

Za višji del spektra (60 GHz) so se odločili, ker je ta del še sorazmerno prost in ni rezerviran; v okolici je 8 GHz prostega spektra. Prinaša višje hitrosti in se izogiba pogostim interferencam, kot so Bluetooth, fluorescentne luči, mikrovalovke itd. Samsung pravi, da je njegov prispevek k tehniki predvsem tehnologija za nadzor mikrožarka (micro beam-forming control), ki odpravlja težave s stalnostjo signala.

Toda 60 GHz vseeno prinaša nekaj pomanjkljivosti, ki so posledica fizikalnih omejitev. Valovi tolikšne frekvence zahtevajo praktično prosto pot med oddajnikom in sprejemnikom, prenos podatkov pa zmotijo že manjše ovire, kot so regali in omare, kaj šele vrata ali stene. Samsung je precej medel v svojem opisu, a vseeno gre sklepati, da je njihova rešitev primerna za bolj ali manj stacionarne naprave, ki jih želimo povezati brezžično, manj pa za prenosnike in mobilne telefone. V tem pogledu je bolj podobna bluetoothu kakor Wi-Fi. Hudo konkurenco ima 802.11ad v obliki 802.11ac, ki je resda počasnejši, a robustnejši in ob uporabi več kanalov (tri-stream, quad-stream) niti ni toliko počasnejši.