Operacija Eikonal: BND na DE-CIX prisluškovala za NSA

Matej Huš

5. okt 2014 ob 21:53:17

Süddeutsche Zeitung in WDR pišeta, da je nemška obveščevalna agencija BND prisluškovala internetnemu prometu na največjem vozlišču na svetu DE-CIX in zbrane podatke posredovala ameriški NSA.

V Nemčiji od aprila teče parlamentarna preiskava o prisluškovanju NSA in udeležbi BND. Zaupni dokumenti, ki jih je nemška vlada predložila preiskovalni skupini nemškega parlamenta, razkrivajo, da je BND v letih 2005-2008 prestrezala promet na vozlišču DE-CIX v Frankfurtu ter sodelovala z NSA. To je največje vozlišče (internet exchange) na svetu, kjer je povprečni dnevni promet 1,7 terabita na sekundo in ki povezuje več kot 550 ponudnikov dostopa do interneta. BND in NSA sta na področju internetnega prisluškovanja začeli sodelovati na prelomu tisočletja, ko je NSA imela tehnologijo, BND pa dostop do nemških vozlišč. V zameno za tehnologijo in prisluškovalni center v Bad Aiblingu, ki ju je Nemčija prejela brezplačno, so morali NSA dati dostop do podatkov v nemških vozliščih.

BND je prestrezala promet na vozlišču in poskušala odfiltrirati del, ki je pripadel nemškim državljanom, preostanek pa so posredovali NSA. To ni bilo težko, saj je imela NSA v Bad Aiblingu svojo postajo. NSA se je zanimala zlasti za tranzitni promet iz in v Rusijo. Noben filter ni stoodstoten in v preiskavi ocenjujejo, da je vsaj pet odstotkov nemškega prometa padlo skozi. Pri tem je sodeloval tudi Deutsche Telekom, trdi Süddeutsche Zeitung, čeprav je ime operaterja v dokumentih počrnjeno. Za svoje sodelovanje naj bi prejemal 6000 evrov mesečno, BND pa dostop do njegovih strežnikov.

O posredovanju podatkov NSA nista nič vedela ne odbor G-10 ne parlament, medtem ko je bil nadzor BND nad vozliščem komisiji G-10 znan. BND je sodelovanje z NSA prekinila leta 2008, potem ko je že leta 2005 postalo jasno, da NSA dostop izkorišča tudii za vohunjenje za EADS (skupina Airbus), Eurocopterjem in na primer belgijskimi oblastmi.