Google Apps za šole z neomejeno kapaciteto

Matej Huš

1. okt 2014 ob 21:38:00

Google je napovedal, da bodo uporabniki paketa Google Apps v šolstvu in izobraževanju dobili neomejeno količino prostora povsem brezplačno. Google Apps for Education bo deloval zelo podobno kot Google Drive for Work, le da bo popolnoma zastonj.

Podjetja niso neumna in so si že zdavnaj izračunala, da je najboljša investicija ponujati svoja orodja študentom (in profesorjem) brezplačno ali po zelo znižani ceni, saj se tako ljudje navadijo nanje in jih potem pričakujejo tudi kasneje, ko so zaposleni. Podobno miselnost goji tudi Google.

Šole in univerze, ki uporabljajo Google Apps for Education, bodo torej deležne neomejene velikosti predala za datoteke. Bo pa velikost posamezne datoteke omejena na 5 TB, kar ne bi smelo povzročati večjih težav. Doslej je bilo brezplačnih 30 GB na uporabnika, dokupiti pa je bilo mogoče dodatnih 70 GB za pet dolarjev na mesec. Google Drive for Work, ki deluje zelo podobno in prav tako nima omejitev, stane 10 dolarjev mesečno. Žal izobraževalna verzija Google Apps ne bo na voljo vsem dijakom, študentom in profesorjem, ampak le tistim, ki so povezani s šolami, ki so članice Googlovega programa.

Druga novost je brezplačen dostop do Google Apps Vault, ki služi kot spletni arhiv, po katerem je mogoče enostavno brskati prek eDiscovery. Enhanced Auditing bo na voljo sčasoma, časovnica pa še ni znana.

Googlov največji konkurent ostaja Microsoft z Office 365, ki ima že 5,6 milijona naročnikov. Stane pa 70 dolarjev mesečno za osnovno verzijo (Personal) in 180 dolarjev za Business Premium.