V Android L bo enkripcija vključena samodejno

Primož Resman

19. sep 2014 ob 21:16:49

Android že nekaj izdaj omogoča kriptiranje uporabnikovih podatkov na napravi, kar je mogoče vključiti v nastavitvah v podmeniju varnost. Do sedaj je bila za kriptiranje podatkov na strani uporabnika, a Washington post razkriva, da bo v prihajajoči izdaji Androida, katerega kodno ime se bo začelo s črko L (zaenkrat torej Android L izdaja), to praktično obvezno, vsaj v primeru novih naprav. Enkripcija uporabnikovih podatkov se bo namreč vključila samodejno, ko se bo le-ta vpisal v svoj Googlov račun ob prvem zagonu naprave.

Slika je nekoliko bolj medla za uporabnike starejših naprav, ki bodo deležne nadgradnje na najnovejšo verzijo, a povsem verjetno je, da bo Google vsaj močno priporočal vklop funkcije, če ne kar vklopil. Z vklopom enkripcije se varnost uporabnikovih podatkov bistveno zviša, saj jih je nemogoče brati brez ključa, obenem pa tudi zahteva uporabo vstopnega gesla, ko se odklepa zaslon telefona. A s to potezo Google najverjetneje v prvi vrsti krije samega sebe, saj bodo s tem preprečili, da bi oblasti s sodnimi nalogi trkale na njihova vrata. Orodij za razbijanje enkripcije namreč nimajo.

Apple je napravil podobno potezo z izidom iOS 8 iz podobnih razlogov, velja pa omeniti, da, odvisno od lokalne zakonodaje, to ne preprečuje izvajanja sodnih nalogov za podatke v oblaku. Omeniti velja še, da se datum izida Android L omenja za naslednji mesec.