Izšel iOS 8

Matej Huš

18. sep 2014 ob 01:10:20

Po napovedih na Applovem dogodku prejšnji teden so v Cupertinu danes izdali novo verzijo operacijskega sistema za mobilne naprave iOS 8, ki je po besedah proizvajalca največja sprememba vse od izida App Stora. Na voljo je za mobilne telefone iPhone 4S in novejše, iPade od druge generacije naprej, iPod pete generacije in Apple TV tretje generacije. Posodobitev že lahko brezplačno snamete z interneta. Poleg iOS 8 so sedaj na voljo tudi dodatki tretjih proizvajalcev v obliki dodatnih programskih tipkovnic; za začetek Swype in Swiftkey.

Ogromen pregled vseh novih funkcij v iOS 8 so naredili na Ars Technici pa tudi tu smo ga že napovedali, zato navedimo le največje novosti in izboljšave.

Najprej omenimo, kaj manjka. To je težko pričakovana aplikacija HealthKit, ki spremlja vse fiziološke aspekte našega življenja: telesno aktivnost, prehrano, spanje in življenjske funkcije. Apple je iz svojega App Stora ob izidu iOS 8 umaknil aplikacije, ki sodelujejo s HealthKitom, ker program še ni nared. Kasneje so javno potrdili, da so tik pred zdajci v programu našli hrošča, ki ga bodo odpravili in program izdali do konca meseca.

Kot že razkrito, je iOS 8 na prvi pogled nadvse podoben iOS 7, glavne novosti pa se skrivajo v drobovju. Slednje je zajetno, saj nadgradnja meri 1,1 GB in ob namestitvi terja petkrat toliko praznega prostora. To je za naprave z nižjo kapaciteto (16 GB) lahko problem, če imamo na njih veliko lastnih datotek. K sreči je mogoče iOS 8 naložiti tudi prek iTunesa na domačem računlniku in ga potem namestiti na iPhone. Med novostmi omenimo boljšo integracijo s prihajajočim namiznim sistemom OS X Yosemite, izboljšan Notification Center (dodajanje in premikanje widgetov), pošiljanje zvokovnih in video sporočil ter izboljšana skupinska sporočila, možnost Family Sharing za deljenje kupljenih digitalnih vsebin z družinskimi člani, klicanje prek Wi-Fi (Wi-Fi Calling), pametnejšo Siri ter možnost omejitve podatkovnega gostovanja na EU države (poleg klasičnih možnosti absolutno prepovedanega gostovanja in dovoljenega gostovanja) in uporabo TouchID tudi v tretjih aplikacijah.