AMD osvežil ponudbo osemjedrnikov

Matej Huš

2. sep 2014 ob 22:45:45

AMD se je hitro odzval na nove Intelove procesorje in predstavil tri osvežene osemjedrne procesorje iz serije FX za ležišče AM3+. Z enim izmed njih so že skoraj dosegli svetovni rekord v navijanju, saj je bil hitrejši le procesor z dvema jedroma.

Gre seveda za najhitrejšega novinca AMD FX-8370 (nadgradnja FX-8350) s tovarniško frekvenco 4,0 GHz (s Turbo do 4,3 GHz), ki je tudi najpožrešnejši (125 W). Drugi novinec je FX-8370E, ki tiktaka s 3,3 GHZ, a ga je mogoče enako naviti. Oba staneta 200 dolarjev. FX-8320E je šibkejši predstavnik s 3,2 GHZ (Turbo do 4,0 GHz) in stane 150 dolarjev. Oba procesorja z oznako E sta energijsko varčna, odtod tudi ime. Tovarniško frekvenco imajo nižjo, Turbo pa enak kot verzije brez E. Poleg predstavitve treh novosti je AMD pocenil tudi nekatere starejše modele (tudi FX-9590, ki ga sedaj dobimo za zelo zmernih 230 dolarjev).

Presežkov od njih ni pričakovati, saj gre za dve leti staro arhitekturo (Piledriver na čipih Vishera), kar potrjujejo tudi testi. Medtem ko se Intel že spogleduje s 14 nm-tehnologijo proizvodnje, je so AMD-jevi procesorji, ki jih proizvaja Globalfoundries, še vedno izdelani v 32 nm. Tehnologija je sicer toliko dozorela, da se je izmet pri proizvodnji zmanjšal, a kakšnih posebnih novosti ni. Novi procesorji so tako res zgolj in samo osvežitev linije z nižjo porabo energije, za večje pospeške pa bo treba počakati na novo serijo.